Leikki-ikäisen lapsen ravitsemus
Heilala, Enni-Tuuli; Huotari, Eeva; Isokääntä, Minna (2024)
Heilala, Enni-Tuuli
Huotari, Eeva
Isokääntä, Minna
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051612623
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051612623
Tiivistelmä
Opinnäytetyössämme käsiteltiin leikki-ikäisten lasten ravitsemussuosituksia perhelähtöisestä näkökulmasta. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio pienentää sairauksien riskiä ja edis-tää terveyttä. Ylipaino lapsuudessa lisää valtimosairauksien riskitekijöitä ja vaikuttaa lapsen hyvinvointiin. Geeniperimällä ja perheen elintavoilla on merkitystä lapsen tulevaisuuden elinta-poihin.
Projektin tavoitteena oli toteuttaa YouTube-video vanhemmille, joka keskittyy leikki-ikäisen lap-sen ravitsemusterveyden tukemiseen. Videon tarkoituksena on herättää keskustelua terveelli-sen ravitsemuksen merkityksestä ja antaa selkeää tietoa suositusten mukaisesta ravitsemuk-sesta. Video tehtiin helposti saavutettavaksi, jotta terveydenhoitajat neuvolassa voisivat hyödyn-tää videota työssään. Videossa on huomioitu aiheen sensitiivisyys ja erilaisten perheiden tar-peet. Video on tehty tekoälyä hyödyntäen ja se on suunniteltu herättämään kiinnostusta leikki-ikäisen ravitsemuksen tarkasteluun.
Video lähetettiin Limingan lastenneuvolaan ja keräsimme palautteen palautekyselyn avulla. Ky-selyyn vastasi viisi neuvolan työntekijää. Palautekyselyn kysymyksistä kaksi oli määrällisiä ja neljä kysymystä oli laadullista kysymystä. Kysymyksissä kartoitettiin terveydenhoitajien mielipi-dettä videon sisällöstä, aiheen sensitiivisyyden huomioinnista, videon saavutettavuudesta ja aihepiirin kattavuudesta. Palautteen perusteella video oli tietoperustaltaan riittävän kattava ja helposti saavutettavissa. Palautteen perusteella videoon lisättiin havainnollistavia kuvia .
Projektin oppimistavoitteena oli työstää opinnäytetyö ja kehittää projektiosaamista sekä yhteis-työtaitoja työelämän kanssa. Projektin aikana ammattitaitomme kehittyi ja tietämys lapsuuden ajan terveellisen ruokavalion vaikuttelutuksia kasvoi. Lisäksi pohdimme leikki-ikäisen ravitsemus-ta kansanterveyden näkökulmasta.
Opinnäytetyössä tutkittiin sekä kotimaisia että kansainvälisiä leikki-ikäisen ravitsemukseen liitty-viä tutkimuksia ja tilastoja. Työssämme käytettiin uusimpia näyttöön perustuvia lähteitä, mm Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen uusimpia julkaisuja ja käypähoito suosituksia.
Projektin tavoitteena oli toteuttaa YouTube-video vanhemmille, joka keskittyy leikki-ikäisen lap-sen ravitsemusterveyden tukemiseen. Videon tarkoituksena on herättää keskustelua terveelli-sen ravitsemuksen merkityksestä ja antaa selkeää tietoa suositusten mukaisesta ravitsemuk-sesta. Video tehtiin helposti saavutettavaksi, jotta terveydenhoitajat neuvolassa voisivat hyödyn-tää videota työssään. Videossa on huomioitu aiheen sensitiivisyys ja erilaisten perheiden tar-peet. Video on tehty tekoälyä hyödyntäen ja se on suunniteltu herättämään kiinnostusta leikki-ikäisen ravitsemuksen tarkasteluun.
Video lähetettiin Limingan lastenneuvolaan ja keräsimme palautteen palautekyselyn avulla. Ky-selyyn vastasi viisi neuvolan työntekijää. Palautekyselyn kysymyksistä kaksi oli määrällisiä ja neljä kysymystä oli laadullista kysymystä. Kysymyksissä kartoitettiin terveydenhoitajien mielipi-dettä videon sisällöstä, aiheen sensitiivisyyden huomioinnista, videon saavutettavuudesta ja aihepiirin kattavuudesta. Palautteen perusteella video oli tietoperustaltaan riittävän kattava ja helposti saavutettavissa. Palautteen perusteella videoon lisättiin havainnollistavia kuvia .
Projektin oppimistavoitteena oli työstää opinnäytetyö ja kehittää projektiosaamista sekä yhteis-työtaitoja työelämän kanssa. Projektin aikana ammattitaitomme kehittyi ja tietämys lapsuuden ajan terveellisen ruokavalion vaikuttelutuksia kasvoi. Lisäksi pohdimme leikki-ikäisen ravitsemus-ta kansanterveyden näkökulmasta.
Opinnäytetyössä tutkittiin sekä kotimaisia että kansainvälisiä leikki-ikäisen ravitsemukseen liitty-viä tutkimuksia ja tilastoja. Työssämme käytettiin uusimpia näyttöön perustuvia lähteitä, mm Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen uusimpia julkaisuja ja käypähoito suosituksia.