Diabetes ja suun terveys: toimintamalli suuhygienisteille diabetesta sairastavan aikuisen suun terveydenhuoltoon
Koskela, Laura (2024)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013677
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013677
Tiivistelmä
Diabetes on energia-aineenvaihdunnan häiriötilanne, jossa plasman glukoosipitoisuus kohoaa. Tämä johtuu insuliinin heikentyneestä toiminnasta tai insuliininpuutteesta. Diabetekseen voi pitkään jatkuneen hyperglykemian vuoksi kehittyä lisäsairauksia. Diabeteksen hoitoon kuuluu suun terveydestä huolehtiminen, sillä ne kumpikin altistavat toisen tilanteen huononemiselle. Korkea verenglukoosi altistaa kariekselle ja iensairauksille ja suun tulehdukset huonontavat glukoositasapainoa. Tämä opinnäyte oli kehittämistyö, jonka tarkoituksena oli kehittää toimintamalli suuhygienisteille diabetesta sairastavan asiakkaan suun terveydenhuoltoon. Tavoitteena oli pidempiaikainen hyöty hoidon laadun parantamiseksi diabetesta sairastavan asiakkaan hoitotyön tueksi.
Kehittämistyö tehtiin Hallituskadun Hammaslääkäriasemalle. Kehittämistyön vaiheisiin kuului kehittämisen tar-peen kartoitus, ideointivaihe, suunnitteluvaihe, toteutusvaihe sekä itse tuotos ja sen arviointi. Suunnitteluun ja toteutusvaiheeseen perustuva teoriapohja kerättiin tutkimuksista ja käypä hoito-suosituksista.
Kehittämistyön tuloksena eli tuotos oli toimintamalli, jossa vaiheittain selvitettiin suuhygienistin vastaanotolle saapuvan diabetesta sairastavan asiakkaan hoitotyön kulku. Toimintamalliin kuuluu esitietojen tarkastus, suu-hygienistin suorittama kliininen työ, diabeteksen hoitotasapainon ja mahdollisten lisäsairauksien selvittäminen sekä omahoidon ohjaus. Toimintamallin jokaisessa vaiheessa on selvitetty vaiheeseen liittyvät tärkeimmät huo-miot ja tehtävä toiminto ja sen suunta. Toimintamallin lopussa ohjataan jatkohoitoon, jos asiakkaalla ilmenee hoidon tarvetta. Jatkokehityksenä diabetekseen ja suun terveyteen liittyvät potilasohjeet voisivat luoda vaikuttavuutta omahoidon tukemiseen.
Kehittämistyö tehtiin Hallituskadun Hammaslääkäriasemalle. Kehittämistyön vaiheisiin kuului kehittämisen tar-peen kartoitus, ideointivaihe, suunnitteluvaihe, toteutusvaihe sekä itse tuotos ja sen arviointi. Suunnitteluun ja toteutusvaiheeseen perustuva teoriapohja kerättiin tutkimuksista ja käypä hoito-suosituksista.
Kehittämistyön tuloksena eli tuotos oli toimintamalli, jossa vaiheittain selvitettiin suuhygienistin vastaanotolle saapuvan diabetesta sairastavan asiakkaan hoitotyön kulku. Toimintamalliin kuuluu esitietojen tarkastus, suu-hygienistin suorittama kliininen työ, diabeteksen hoitotasapainon ja mahdollisten lisäsairauksien selvittäminen sekä omahoidon ohjaus. Toimintamallin jokaisessa vaiheessa on selvitetty vaiheeseen liittyvät tärkeimmät huo-miot ja tehtävä toiminto ja sen suunta. Toimintamallin lopussa ohjataan jatkohoitoon, jos asiakkaalla ilmenee hoidon tarvetta. Jatkokehityksenä diabetekseen ja suun terveyteen liittyvät potilasohjeet voisivat luoda vaikuttavuutta omahoidon tukemiseen.