Säilörehun säilönnällisen laadun vaikutukset
Väisänen, Juho; Nyyssönen, Vili-Kalle (2024)
Väisänen, Juho
Nyyssönen, Vili-Kalle
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013642
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013642
Tiivistelmä
Huonosti säilyneellä säilörehulla on suuri vaikutus maidon tuotokseen ja tilan talouteen. Huonosti säilynyt säilörehu voi aiheuttaa eläinten terveyteen ongelmia. Lisäksi se voi vaikuttaa maidon laatuun. Huonosti säilynyt säilörehu aiheuttaa ylimääräistä työtä, kun hukkarehua syntyy aiempaa enemmän ja karjan tarkkailuun kuluu entistä enemmän aikaa. Huonosti säilynyttä säilörehua on vaikea korjata. Siksi säilörehu onkin yksi lypsykarjatilan tärkein tukipilari.
Työ oli tutkimustyö. Työssä selvitettiin huonosti säilyneen säilörehun vaikutuksia lypsykarjaan. Toimeksiantaja oli Nautasuomi Oy. Työssä haastateltiin viljelijöitä, joilla oli ollut ongelmia säilörehun säilönnän kanssa. Lisäksi haastateltiin asiantuntijoita, ja näiden haastattelujen perusteella luotiin kaksi tietokorttia.
Opinnäytetyössä käytettiin teemahaastattelumenetelmää. Työssä haastateltiin kahta viljelijää ja yhtä asiantuntijaa. Viljelijöiden haastatteluilla pyrittiin selvittämään, miksi säilörehun säilöntä ei ollut onnistunut. Lisäksi käytiin läpi säilörehuvarastot. Asiantuntijalta selvitettiin, mitkä tekijät vaikuttavat säilöntäaineen valintaan ja käyttöön eri korjuumenetelmissä.
Opinnäytetyön tuloksena valmistui kaksi tietokorttia. Tietokorteissa esiteltiin eri pumppujen ominaisuuksia sekä suuttimien eroja ja sijoittamista. Lisäksi tietokorteissa annettiin käytännön vinkkejä säilönnästä. Tavoitteena oli saada mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä tietokortti. Tietokortit tulevat toimeksiantajan vapaaseen käyttöön. Sitä saa jakaa viljelijöille. Tietokortti soveltuu parhaiten niille, jotka haluavat lisätietoa säilöntäaineista ja niiden eri vaikutuksista.
Poorly preserved silage has a great impact on milk yields and farm economy. It may have a negative impact on the health of the animals on the farm and it can affect the quality of the milk. Poorly preserved silage will result in additional work because of the increased waste silage and herd monitoring. Poorly preserved silage is challenging to fix. That’s why silage is one of the main pillars of a dairy farm.
The work was a research project investigating the effects of poorly preserved silage on dairy cattle. The client was Nautasuomi Oy. Farmers who had experienced problems with poorly preserved silage, were interviewed along with experts. Based on these interviews, fact sheets were created.
The research utilized a theme interview method, interviewing two farmers and one expert. The farmer interviews aimed to find out why silage preservation was unsuccessful. During the farmer interviews, the silage storages were also inspected to find out if anything was impacting the quality of the silage. The expert was interviewed to understand factors influencing the choice and use of preservatives in different harvesting and storing methods.
As a result, two fact sheets were made. These sheets included the features of different pump types as well as the differences and placement of nozzles. The fact sheets also had practical tips on preservation on a dairy farm. The goal for the sheets was to make them simple and easy to read for farmers and silage contractors. They will be free to use for the client and easily distributed to farmers. Fact sheets are most suitable for farmers seeking more information on silage preservation and its effects.
Työ oli tutkimustyö. Työssä selvitettiin huonosti säilyneen säilörehun vaikutuksia lypsykarjaan. Toimeksiantaja oli Nautasuomi Oy. Työssä haastateltiin viljelijöitä, joilla oli ollut ongelmia säilörehun säilönnän kanssa. Lisäksi haastateltiin asiantuntijoita, ja näiden haastattelujen perusteella luotiin kaksi tietokorttia.
Opinnäytetyössä käytettiin teemahaastattelumenetelmää. Työssä haastateltiin kahta viljelijää ja yhtä asiantuntijaa. Viljelijöiden haastatteluilla pyrittiin selvittämään, miksi säilörehun säilöntä ei ollut onnistunut. Lisäksi käytiin läpi säilörehuvarastot. Asiantuntijalta selvitettiin, mitkä tekijät vaikuttavat säilöntäaineen valintaan ja käyttöön eri korjuumenetelmissä.
Opinnäytetyön tuloksena valmistui kaksi tietokorttia. Tietokorteissa esiteltiin eri pumppujen ominaisuuksia sekä suuttimien eroja ja sijoittamista. Lisäksi tietokorteissa annettiin käytännön vinkkejä säilönnästä. Tavoitteena oli saada mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä tietokortti. Tietokortit tulevat toimeksiantajan vapaaseen käyttöön. Sitä saa jakaa viljelijöille. Tietokortti soveltuu parhaiten niille, jotka haluavat lisätietoa säilöntäaineista ja niiden eri vaikutuksista.
Poorly preserved silage has a great impact on milk yields and farm economy. It may have a negative impact on the health of the animals on the farm and it can affect the quality of the milk. Poorly preserved silage will result in additional work because of the increased waste silage and herd monitoring. Poorly preserved silage is challenging to fix. That’s why silage is one of the main pillars of a dairy farm.
The work was a research project investigating the effects of poorly preserved silage on dairy cattle. The client was Nautasuomi Oy. Farmers who had experienced problems with poorly preserved silage, were interviewed along with experts. Based on these interviews, fact sheets were created.
The research utilized a theme interview method, interviewing two farmers and one expert. The farmer interviews aimed to find out why silage preservation was unsuccessful. During the farmer interviews, the silage storages were also inspected to find out if anything was impacting the quality of the silage. The expert was interviewed to understand factors influencing the choice and use of preservatives in different harvesting and storing methods.
As a result, two fact sheets were made. These sheets included the features of different pump types as well as the differences and placement of nozzles. The fact sheets also had practical tips on preservation on a dairy farm. The goal for the sheets was to make them simple and easy to read for farmers and silage contractors. They will be free to use for the client and easily distributed to farmers. Fact sheets are most suitable for farmers seeking more information on silage preservation and its effects.