Alle kolmivuotiaiden ruokasaliruokailun suunnittelu päiväkodissa : opas henkilökunnalle
Manni, Terhi; Välitalo, Saara-Kaisa (2024)
Manni, Terhi
Välitalo, Saara-Kaisa
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013520
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013520
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aihe nousi yhteistyökumppanimme tunnistamasta tarpeesta huomioida päiväkodin pienimpien lasten ruokailuun liittyviä tekijöitä. Vallitsevana linjauksena on, että uusiin päiväkoteihin rakennetaan ruokasali. Ennen ruokailu on tapahtunut ryhmätiloissa. Muutos ryhmissä tapahtuneesta ruokailusta ruokasaliruokailuun vaatii toimintakulttuurin muutosta. Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli kehittämistyönä tuottaa Tuusulaan rakentuvan Rykmentinpuiston päiväkodin henkilökunnan käyttöön opas alle kolmevuotiaiden lasten ruokasaliruokailun suunnitteluun.
Alle kolmevuotiaan kehitystä tarkasteltiin toimintaterapianimikkeistön ohjaamana sensoristen, motoristen, kognitiivisten, psyykkisten ja sosiaalisten valmiuksien ja taitojen kautta. Ruokasaliruokailussa tarvittavia taitoja tarkasteltiin moniosaista tehtäväanalyysiä hyödyntäen. Oppaan rakenteen pohjana toimi PEO-malli, jossa ihmisen toimintamahdollisuudet muodostuvat ihmisen, ympäristön ja toiminnan välisestä vuorovaikutuksesta.
Opinnäytetyön myötä syntynyt opas auttaa päiväkotien henkilökuntaa ruokailutilanteiden suunnittelussa joko kokonaisuutena tai pienemmissä osissa osa-alue kerrallaan. Opas noudattaa ruokasaliruokailun vaiheita ja siinä vuorottelevat teoria ja pohdintakysymykset.
Oppaasta kerättiin palautetta eri varhaiskasvatusalan tehtävissä toimivilta ammattilaisilta. Oppaan koettiin jäsentävän hyvin tietoa ruokailukäytänteiden sopimiseksi. Pohdintakysymysten koettiin lisäävän avoimuutta kasvattajien kesken ja mahdollistavan kaikkien työntekijöiden osallistumisen suunnitteluun. Oppaan hyödyntämiseen oli kiinnostusta muissa Tuusulan päiväkodeissa, joissa halutaan kehittää alle kolmevuotiaiden ruokasaliruokailua. Oppaan koettiin toimivan soveltaen myös muun ikäisten lasten ruokailukäytänteiden suunnitteluun.
Palautteissa esitettiin toive konkreettisista vinkeistä esimerkiksi vireystilan säätelyyn ja aistitiedon kuormituksen vähentämiseen ruokailutilanteissa. Tämän perusteella näkisimme tarpeen jatkotutkimukselle näistä aihepiireistä.
Alle kolmevuotiaan kehitystä tarkasteltiin toimintaterapianimikkeistön ohjaamana sensoristen, motoristen, kognitiivisten, psyykkisten ja sosiaalisten valmiuksien ja taitojen kautta. Ruokasaliruokailussa tarvittavia taitoja tarkasteltiin moniosaista tehtäväanalyysiä hyödyntäen. Oppaan rakenteen pohjana toimi PEO-malli, jossa ihmisen toimintamahdollisuudet muodostuvat ihmisen, ympäristön ja toiminnan välisestä vuorovaikutuksesta.
Opinnäytetyön myötä syntynyt opas auttaa päiväkotien henkilökuntaa ruokailutilanteiden suunnittelussa joko kokonaisuutena tai pienemmissä osissa osa-alue kerrallaan. Opas noudattaa ruokasaliruokailun vaiheita ja siinä vuorottelevat teoria ja pohdintakysymykset.
Oppaasta kerättiin palautetta eri varhaiskasvatusalan tehtävissä toimivilta ammattilaisilta. Oppaan koettiin jäsentävän hyvin tietoa ruokailukäytänteiden sopimiseksi. Pohdintakysymysten koettiin lisäävän avoimuutta kasvattajien kesken ja mahdollistavan kaikkien työntekijöiden osallistumisen suunnitteluun. Oppaan hyödyntämiseen oli kiinnostusta muissa Tuusulan päiväkodeissa, joissa halutaan kehittää alle kolmevuotiaiden ruokasaliruokailua. Oppaan koettiin toimivan soveltaen myös muun ikäisten lasten ruokailukäytänteiden suunnitteluun.
Palautteissa esitettiin toive konkreettisista vinkeistä esimerkiksi vireystilan säätelyyn ja aistitiedon kuormituksen vähentämiseen ruokailutilanteissa. Tämän perusteella näkisimme tarpeen jatkotutkimukselle näistä aihepiireistä.