”Sehän meni yllättävän hyvin!” : käsikirja joulusesongin selättämiseen Loft Cafen työntekijöille
Marttala, Moona (2024)
Marttala, Moona
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013445
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013445
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena ja tavoitteena oli valmistaa käsikirja Finnloft Oy:n Loft Cafe -nimiselle kahvilalle kausityöntekijöiden perehdytyksen tueksi. Käsikirjan tarkoituksena on tasapuolistaa ja helpottaa perehdytystä sekä nopeuttaa tiedonhakua muun muassa erilaisia ongelmatilanteita varten työn lomassa.
Loft Cafessa ei ole ollut ennen kesää 2023 minkäänlaista valmista perehdytys-materiaalia. Kesällä 2023 luotiin alustavat perehdytyksen tueksi materiaalit, jotka toimivat pohjana tälle opinnäytetyönä valmistetulle käsikirjalle. Perehdytys Loft Cafessa on tapahtunut esihenkilön toimesta, joko aiheeseen varattuina päivinä tai työnlomassa, riippuen uuden työntekijän saapumisajankohdasta. Käsikirjan avulla jokaisella uudella työntekijällä on tasapuolisesti sama tieto käytettävissään, eikä perehdytyksen laatu muutu perehdytys ajankohdan tai perehdyttäjän mukaan.
Käsikirjan valmistamisen avuksi käytettiin teoriatietoa perehdytyksestä sekä perehdytykseen liittyviä lakeja. Opinnäytetyön tekijän oma empiirinen kokemus Loft Cafesta työpaikkana sekä muu työkokemus ravintola- sekä matkailualalta ovat toimineet myös suuressa roolissa käsikirjan osa-alueiden tarpeellisuutta arvioitaessa. Kehittämistyön menetelminä käytettiin myös Loft Cafen omistajan sekä työntekijöiden haastatteluja, joiden tarkoituksena oli laajentaa näkemystä käsikirjan sisällöstä sekä perehdytyksessä tarpeen olevista osa-alueista, jotka ovat yksilöllisesti Loft Cafelle tarpeen.
Lopputuloksena syntyi käsikirja avuksi Loft Cafen kiireisimpään sesonkiin eli jouluun. Työn lopputulos on suunnattu joulusesonkiin saapuville työntekijöille perehdytyksen tueksi, mutta käsikirjaa voidaan käyttää tulevaisuudessa myös muissa perehdytystilanteissa. Käsikirjassa käsitellään Loft Cafelle hyväksi havaittuja yhteisiä toimintatapoja, joihin käsikirjan käyttöönoton jälkeen tulee jokainen työntekijä, sen luettuaan sitoutumaan.
Loft Cafessa ei ole ollut ennen kesää 2023 minkäänlaista valmista perehdytys-materiaalia. Kesällä 2023 luotiin alustavat perehdytyksen tueksi materiaalit, jotka toimivat pohjana tälle opinnäytetyönä valmistetulle käsikirjalle. Perehdytys Loft Cafessa on tapahtunut esihenkilön toimesta, joko aiheeseen varattuina päivinä tai työnlomassa, riippuen uuden työntekijän saapumisajankohdasta. Käsikirjan avulla jokaisella uudella työntekijällä on tasapuolisesti sama tieto käytettävissään, eikä perehdytyksen laatu muutu perehdytys ajankohdan tai perehdyttäjän mukaan.
Käsikirjan valmistamisen avuksi käytettiin teoriatietoa perehdytyksestä sekä perehdytykseen liittyviä lakeja. Opinnäytetyön tekijän oma empiirinen kokemus Loft Cafesta työpaikkana sekä muu työkokemus ravintola- sekä matkailualalta ovat toimineet myös suuressa roolissa käsikirjan osa-alueiden tarpeellisuutta arvioitaessa. Kehittämistyön menetelminä käytettiin myös Loft Cafen omistajan sekä työntekijöiden haastatteluja, joiden tarkoituksena oli laajentaa näkemystä käsikirjan sisällöstä sekä perehdytyksessä tarpeen olevista osa-alueista, jotka ovat yksilöllisesti Loft Cafelle tarpeen.
Lopputuloksena syntyi käsikirja avuksi Loft Cafen kiireisimpään sesonkiin eli jouluun. Työn lopputulos on suunnattu joulusesonkiin saapuville työntekijöille perehdytyksen tueksi, mutta käsikirjaa voidaan käyttää tulevaisuudessa myös muissa perehdytystilanteissa. Käsikirjassa käsitellään Loft Cafelle hyväksi havaittuja yhteisiä toimintatapoja, joihin käsikirjan käyttöönoton jälkeen tulee jokainen työntekijä, sen luettuaan sitoutumaan.