Johtamiskulttuurin kehittäminen tuotantokeittiössä
Vainio, Matias (2024)
Vainio, Matias
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052315067
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052315067
Tiivistelmä
Organisaatioiden toimintaympäristössä muutos on jatkuvaa. Tämä asettaa toiminnan tehokkaalle johtamiselle haasteita, koska muutoksen keskellä toiminnan tulee olla myös joustavaa. Muutokset vaativat organisaatiolta kykyä sopeutua tilanteisiin nopeasti. Johtamisjärjestelmä on keskeinen osa organisaation toimintaa ja auttaa toimimaan tehokkaasti varsinkin muutostilanteessa.
Tässä opinnäytetyössä seurattiin tuotantokeittiön johtamisjärjestelmän päivittämistä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin empiiristä laadullista tutkimusta, jonka aineisto tuotettiin haastatteluilla. Tutkimus aloitettiin suorittamalla lähtötilannekartoitus, jossa organisaation avainhenkilöt haastateltiin henkilökohtaisissa keskustelutilaisuuksissa. Keskustelut pohjautuivat etukäteen toimitettuun materiaaliin. Näistä haastatteluista saatujen vastausten pohjalta tuotettiin aineisto, jota analysoimalla luotiin organisaation tilannekuva.
Toimenpiteiden onnistumista tulkittiin toimihenkilöiden työtyytyväisyyskyselyiden tuloksista. Työtyytyväisyyskyselyssä peilattiin tuoreen toimenpiteiden jälkeen toteutetun kyselyn tuloksia aiempina vuosina toteutettuihin vastaaviin kyselyihin. Opinnäytetyö suoritettiin tuotantokeittiössä, jossa työskentelee noin 45 henkilöä. Johtamisjärjestelmän luominen toteutettiin yhdessä tiimin kanssa, jolloin jalkauttaminen onnistui paremmin ja toimenpiteiden integroituminen oli luonnollisempaa.
Johtamisjärjestelmän tuotoksena syntyi toimenkuvien päivitykset, palautekulttuurin kehityksen käynnistyminen ja palautteenantomalli sekä kehityskeskusteluprosessi. Toimenkuvien päivityksillä onnistuttiin tasaamaan työkuormaa ja luomaan työyhteisöön avoimuutta ja luottamusta toisten tekemiseen. Työyhteisön työtyytyväisyys kehittyi kyselyiden tulosten perusteella merkittävästi.
Tässä opinnäytetyössä seurattiin tuotantokeittiön johtamisjärjestelmän päivittämistä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin empiiristä laadullista tutkimusta, jonka aineisto tuotettiin haastatteluilla. Tutkimus aloitettiin suorittamalla lähtötilannekartoitus, jossa organisaation avainhenkilöt haastateltiin henkilökohtaisissa keskustelutilaisuuksissa. Keskustelut pohjautuivat etukäteen toimitettuun materiaaliin. Näistä haastatteluista saatujen vastausten pohjalta tuotettiin aineisto, jota analysoimalla luotiin organisaation tilannekuva.
Toimenpiteiden onnistumista tulkittiin toimihenkilöiden työtyytyväisyyskyselyiden tuloksista. Työtyytyväisyyskyselyssä peilattiin tuoreen toimenpiteiden jälkeen toteutetun kyselyn tuloksia aiempina vuosina toteutettuihin vastaaviin kyselyihin. Opinnäytetyö suoritettiin tuotantokeittiössä, jossa työskentelee noin 45 henkilöä. Johtamisjärjestelmän luominen toteutettiin yhdessä tiimin kanssa, jolloin jalkauttaminen onnistui paremmin ja toimenpiteiden integroituminen oli luonnollisempaa.
Johtamisjärjestelmän tuotoksena syntyi toimenkuvien päivitykset, palautekulttuurin kehityksen käynnistyminen ja palautteenantomalli sekä kehityskeskusteluprosessi. Toimenkuvien päivityksillä onnistuttiin tasaamaan työkuormaa ja luomaan työyhteisöön avoimuutta ja luottamusta toisten tekemiseen. Työyhteisön työtyytyväisyys kehittyi kyselyiden tulosten perusteella merkittävästi.