Burgundin viinitilojen keinot sopeutua ilmastonmuutoksen haasteisiin
Manninen, Jasmin (2024)
Manninen, Jasmin
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052415374
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052415374
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee Burgundin alueen viinitilojen keinoja sopeutua ilmastonmuutoksen haasteisiin toimintansa jatkuvuuden turvaamiseksi. Tutkimuskysymyksien avulla tarkastellaan ilmastonvaikutusta viinirypäleisiin ja viinitiloihin sekä keinoja, joilla viinitilat pystyvät sopeutumaan ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.
Ilmastonmuutos on vakava uhka maapallon ekosysteemille, koska sen seurauksena luonnon ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet ympäri maapalloa. Ilmastonmuutoksen edetessä ja ympäristöhaasteiden kasvaessa viinintuotantojärjestelmiä on sopeutettava uusiin olosuhteisiin ja samalla pyrittävä vähentämään niiden ympäristövaikutuksia. Viinintuotannon vuosikellossa on monia lämpötilan ja sateen vaihtelulle herkkiä vaiheita, jotka vaikuttavat viinirypäleiden kasvuun, koostumukseen ja tuottavuuteen. Sään ääri-ilmiöt, kuten liialliset sateet vaikuttavat niin viinin makuun kuin laatuunkin negatiivisesti.
Tämän työn tavoitteena oli tutkia, miten Burgundin viinitilat sopeutuvat ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Tarkoituksena on luoda lukijoille parempi käsitys siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa alueen viljelyyn ja miten paikalliset viinitilat vastaavat näihin haasteisiin. Työ rajattiin koskemaan Pinot Noir rypälelajiketta, sillä keskittymällä ilmasto-olosuhteille herkkään kevyeen ohutkuoriseen lajikkeeseen on mahdollista saada syvällisempi ymmärryksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista viinitiloihin. Lisäksi tutkimus rajattiin Burgundiin, sillä siellä tuotetaan suurin osa Ranskan pinot noir -viineistä
Tietoperustassa avataan viinin viljelyn käytäntöjä, ilmaston vaikutusta viinirypäleisiin ja viinitiloihin. Lisäksi esittelen keinoja, joilla viljelijät voivat sopeutua ilmastonmuutoksen haasteisiin.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, joka toteutettiin sisällönanalyysilla. Tässä tutkimuksessa aineisto kerättiin havainnoimalla viinitilojen verkkosivuja havainnointitaulukkoon. Havainnointitaulukkoon keräsin verkkosivuilla toistuvia teemoja viinitilojen sopeutumismenetelmistä. Näitä teemoja oli muun muassa: sertifikaatit, viljely, kyntö, sadonkorjuu, maaperänanalysointi, köynnöksien peittäminen ja innovatiivisimmista sopeutumiskeinoista.
Viinitilojen tutkimustuloksista tulee esiin selkeä sitoutuminen ympäristöystävällisiin toimiin, kuten luomu- ja biodynaamisiin viljelymenetelmiin. Viinitilat käyttävät sopeutumiskeinoina manuaalista sadonkorjuuta ja erilaisia kyntömenetelmiä ilmastonmuutoksen haasteisiin. Joillakin tiloilla on otettu käyttöön edistyneitä tekniikoita, kuten sääasemia ja maaperän analysointia antureiden avulla. Burgundin viinitiloilla on selkeä tarve sopeutua ilmastonmuutokseen. Tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat merkittävästi muuttaa viljelyn kulkua, korostaen tarvetta ottaa aktiivisesti innovatiivisia keinoja käyttöön.
Ilmastonmuutos on vakava uhka maapallon ekosysteemille, koska sen seurauksena luonnon ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet ympäri maapalloa. Ilmastonmuutoksen edetessä ja ympäristöhaasteiden kasvaessa viinintuotantojärjestelmiä on sopeutettava uusiin olosuhteisiin ja samalla pyrittävä vähentämään niiden ympäristövaikutuksia. Viinintuotannon vuosikellossa on monia lämpötilan ja sateen vaihtelulle herkkiä vaiheita, jotka vaikuttavat viinirypäleiden kasvuun, koostumukseen ja tuottavuuteen. Sään ääri-ilmiöt, kuten liialliset sateet vaikuttavat niin viinin makuun kuin laatuunkin negatiivisesti.
Tämän työn tavoitteena oli tutkia, miten Burgundin viinitilat sopeutuvat ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Tarkoituksena on luoda lukijoille parempi käsitys siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa alueen viljelyyn ja miten paikalliset viinitilat vastaavat näihin haasteisiin. Työ rajattiin koskemaan Pinot Noir rypälelajiketta, sillä keskittymällä ilmasto-olosuhteille herkkään kevyeen ohutkuoriseen lajikkeeseen on mahdollista saada syvällisempi ymmärryksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista viinitiloihin. Lisäksi tutkimus rajattiin Burgundiin, sillä siellä tuotetaan suurin osa Ranskan pinot noir -viineistä
Tietoperustassa avataan viinin viljelyn käytäntöjä, ilmaston vaikutusta viinirypäleisiin ja viinitiloihin. Lisäksi esittelen keinoja, joilla viljelijät voivat sopeutua ilmastonmuutoksen haasteisiin.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, joka toteutettiin sisällönanalyysilla. Tässä tutkimuksessa aineisto kerättiin havainnoimalla viinitilojen verkkosivuja havainnointitaulukkoon. Havainnointitaulukkoon keräsin verkkosivuilla toistuvia teemoja viinitilojen sopeutumismenetelmistä. Näitä teemoja oli muun muassa: sertifikaatit, viljely, kyntö, sadonkorjuu, maaperänanalysointi, köynnöksien peittäminen ja innovatiivisimmista sopeutumiskeinoista.
Viinitilojen tutkimustuloksista tulee esiin selkeä sitoutuminen ympäristöystävällisiin toimiin, kuten luomu- ja biodynaamisiin viljelymenetelmiin. Viinitilat käyttävät sopeutumiskeinoina manuaalista sadonkorjuuta ja erilaisia kyntömenetelmiä ilmastonmuutoksen haasteisiin. Joillakin tiloilla on otettu käyttöön edistyneitä tekniikoita, kuten sääasemia ja maaperän analysointia antureiden avulla. Burgundin viinitiloilla on selkeä tarve sopeutua ilmastonmuutokseen. Tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat merkittävästi muuttaa viljelyn kulkua, korostaen tarvetta ottaa aktiivisesti innovatiivisia keinoja käyttöön.