Väriaineiden määritys elintarvikkeista LC-MS/MS-tekniikalla
Luoto, Patrik (2014)
Luoto, Patrik
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014122020587
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014122020587
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Tullilaboratorion Yleinen kemia 1 -osastolla Espoossa. Työn tarkoituksena oli kehittää eteenpäin uutta LC-MS/MS-menetelmää väriaineiden analysoimiseksi elintarvikkeista. Työssä validoitiin menetelmää virvoitusjuomamatriisille sekä kehitettiin näytteenkäsittelyä erityisesti vesiliukoisille värianalyyteille maustematriisista. Analyyttejä menetelmässä oli yhteensä 37, joista osa oli elintarvikevärejä ja osa elintarvikekäytössä kiellettyjä väriaineita.
Virvoitusjuomamatriisin näytteenkäsittelyyn käytettiin SPE-uuttoa ja maustematriisille käytettiin sekä asetonitriili- että vesiuuttoa. Vesiuutossa oli DNA:n puhdistamisessa käytettäviä mikrosentrifugisuodattimia, jotta mausteaines saataisiin poistettua liuoksesta. Analysointiin käytettiin Watersin UPLC-MS/MS-laitetta. Kolonnina oli Watersin UPLC C-18-kolonnia. Massaspektrometrillä käytettiin sähkösumutusionisaatiota (ESI+/ESI-) sekä usean reaktion seurantaa (MRM).
"Heikkoja" eli pienen vasteen antavia analyyttejä olivat lähinnä vesiliukoiset yhdisteet. "Vahvoja" eli suuren vasteen antavia analyyttejä olivat rasvaliukoiset. "Heikkojen" analyyttien mittausalue oli suurimmalle osalle 0,05 - 2 mg/kg ja "vahvojen" analyyttien 0,01 - 0,2 mg/kg. Virvoitusjuomamatriisin todettiin vaikuttavan joidenkin analyyttien lineaarisuuteen heikentävästi. Virvoitusjuomamatriisissa määritysrajaksi saatiin analyytistä riippuen 0,05 - 1 mg/kg. Saannot määritysrajatesteissä olivat väliltä 20 - 116 %. Tarkkuustesteillä suhteellinen keskihajonta näytteiden välillä oli 1 - 89 % ja saannot olivat välillä 8 - 166 %. Analyysin onnistuminen vaihteli paljon eri analyyteillä.
Menetelmä saatiin toimimaan lähes kaikkien analyyttien osalta, mutta vaatii vielä kehittämistä. Maustematriisin uutteiden yhdistelmällä saatiin analysoitua kaikki analyytit lukuun ottamatta kahta elintarvikeväriä. Virvoitusjuomamatriisilla saatiin pääsääntöisesti kaikki vesiliukoiset väriaineet analysoitua.
Virvoitusjuomamatriisin näytteenkäsittelyyn käytettiin SPE-uuttoa ja maustematriisille käytettiin sekä asetonitriili- että vesiuuttoa. Vesiuutossa oli DNA:n puhdistamisessa käytettäviä mikrosentrifugisuodattimia, jotta mausteaines saataisiin poistettua liuoksesta. Analysointiin käytettiin Watersin UPLC-MS/MS-laitetta. Kolonnina oli Watersin UPLC C-18-kolonnia. Massaspektrometrillä käytettiin sähkösumutusionisaatiota (ESI+/ESI-) sekä usean reaktion seurantaa (MRM).
"Heikkoja" eli pienen vasteen antavia analyyttejä olivat lähinnä vesiliukoiset yhdisteet. "Vahvoja" eli suuren vasteen antavia analyyttejä olivat rasvaliukoiset. "Heikkojen" analyyttien mittausalue oli suurimmalle osalle 0,05 - 2 mg/kg ja "vahvojen" analyyttien 0,01 - 0,2 mg/kg. Virvoitusjuomamatriisin todettiin vaikuttavan joidenkin analyyttien lineaarisuuteen heikentävästi. Virvoitusjuomamatriisissa määritysrajaksi saatiin analyytistä riippuen 0,05 - 1 mg/kg. Saannot määritysrajatesteissä olivat väliltä 20 - 116 %. Tarkkuustesteillä suhteellinen keskihajonta näytteiden välillä oli 1 - 89 % ja saannot olivat välillä 8 - 166 %. Analyysin onnistuminen vaihteli paljon eri analyyteillä.
Menetelmä saatiin toimimaan lähes kaikkien analyyttien osalta, mutta vaatii vielä kehittämistä. Maustematriisin uutteiden yhdistelmällä saatiin analysoitua kaikki analyytit lukuun ottamatta kahta elintarvikeväriä. Virvoitusjuomamatriisilla saatiin pääsääntöisesti kaikki vesiliukoiset väriaineet analysoitua.