Suuhygienistin työssäjaksaminen valmiusaikana
Nappari, Heidi (2024)
Nappari, Heidi
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052917847
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052917847
Tiivistelmä
Koronaviruspandemia (Covid-19) aiheutti nopeita ja suuria muutoksia terveydenhuollossa alkukeväästä 2020. Terveydenhuollon toimintoja organisoitiin uudelleen, jotta voitiin turvata riittävät resurssit koronavirustartuntojen testaamiseen, tartunnan saaneiden hoitoon sekä vähentämään tartuntariski mahdollisimman pieneksi. Vantaan kaupungin liikelaitoksen suuhygienistejä siirrettiin omasta työtehtävästään muihin tehtäviin valmiusaikana. Valmiusajalla tarkoitetaan tässä työssä koronaviruspandemian aiheuttamaa valmiusaikaa.
Tämän työn toimeksiantajana toimi Vantaan kaupungin liikelaitoksen suun terveydenhuolto. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa toimeksiantajalle tietoa suuhygienistien työssäjaksamisesta valmiusaikana erityisesti työssäjaksamisen näkökulmasta. Opinnäytetyöstä saadun tiedon avulla toimeksiantaja voi suunnitella ja toteuttaa toimenpiteitä mahdollisten tulevien valmiusaikojen varalta.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa haastateltiin kymmentä Vantaan kaupungin liikelaitoksessa valmiusaikana työskennellyttä suuhygienistiä kevään ja syksyn 2022 aikana. Haastattelujen analysointiin käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä.
Tutkimuksesta selvisi, että suuhygienistien työ siirtojen aikana oli täysin erilaista kuin heidän normaali työnsä. Suuhygienistit kokivat työssäjaksamista edistävinä tekijöinä yhteistyön, vaikuttavuuden sekä hyvät ohjeistukset. Työssäjaksamista estäviä tekijöitä olivat henkinen kuormittavuus, puutteellinen ohjeistus ja osaamisen puute. Tulevia valmiusaikoja ajatellen toiminnan tulee olla suunniteltua ja selkeämmin viestittyä. Työntekijöillä tulee olla mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin tulevat siirretyiksi.
Jatkotutkimuksena voitaisiin tutkia suun terveydenhuollon muiden ammattiryhmien esimerkiksi hammashoitajien ja esihenkilöiden kokemaa työssäjaksamista valmiusaikana. Ja miten koronapandemia on vaikuttanut suuhygienistien työskentelyyn.
Avainsanat: suuhygienisti, työssäjaksaminen, työhyvinvointi, valmiusaika
__________________________________________________________
Tämän opinnäytetyön alkuperä on tarkastettu Turnitin Originality Check -ohjelmalla.
Tämän työn toimeksiantajana toimi Vantaan kaupungin liikelaitoksen suun terveydenhuolto. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa toimeksiantajalle tietoa suuhygienistien työssäjaksamisesta valmiusaikana erityisesti työssäjaksamisen näkökulmasta. Opinnäytetyöstä saadun tiedon avulla toimeksiantaja voi suunnitella ja toteuttaa toimenpiteitä mahdollisten tulevien valmiusaikojen varalta.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa haastateltiin kymmentä Vantaan kaupungin liikelaitoksessa valmiusaikana työskennellyttä suuhygienistiä kevään ja syksyn 2022 aikana. Haastattelujen analysointiin käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä.
Tutkimuksesta selvisi, että suuhygienistien työ siirtojen aikana oli täysin erilaista kuin heidän normaali työnsä. Suuhygienistit kokivat työssäjaksamista edistävinä tekijöinä yhteistyön, vaikuttavuuden sekä hyvät ohjeistukset. Työssäjaksamista estäviä tekijöitä olivat henkinen kuormittavuus, puutteellinen ohjeistus ja osaamisen puute. Tulevia valmiusaikoja ajatellen toiminnan tulee olla suunniteltua ja selkeämmin viestittyä. Työntekijöillä tulee olla mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin tulevat siirretyiksi.
Jatkotutkimuksena voitaisiin tutkia suun terveydenhuollon muiden ammattiryhmien esimerkiksi hammashoitajien ja esihenkilöiden kokemaa työssäjaksamista valmiusaikana. Ja miten koronapandemia on vaikuttanut suuhygienistien työskentelyyn.
Avainsanat: suuhygienisti, työssäjaksaminen, työhyvinvointi, valmiusaika
__________________________________________________________
Tämän opinnäytetyön alkuperä on tarkastettu Turnitin Originality Check -ohjelmalla.