Liiketoimintasuunnitelma ruokapalveluita tarjoavalle liikeidealle
Kaipainen, Anni (2024)
Kaipainen, Anni
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320384
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320384
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli laatia toimeksiantona liiketoimintasuunnitelma ruokapalveluita tarjoavasta yrityksestä. Toimeksiantajina toimivat kaksi ravintola alan ammattilaista, jotka halusivat liikeidealleen kirjallisen tuotoksen yrityksen perustamisen tueksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä selkeä liiketoimintasuunnitelma, jota voisi hyödyntää, mikäli toimeksiantajat päättävät perustaa ruokapalveluita tarjoavan yrityksen lähitulevaisuudessa. Liiketoimintasuunnitelman päämäärä oli selkeyttää liikeideaa ja tavoitteita sekä auttaa toimeksiantajia ymmärtämään toteuttamiseen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia.
Työn tutkimuskysymykset painottuivat yritystoiminnan kannattavuuteen, aloitta van ruokapalveluyrityksen suurimpiin riskeihin sekä kysymyksiin elintarviketurvallisuusvaatimuksista, joita liiketoiminnan perustamisvaiheessa tulee ottaa huomioon. Tutkimuskysymykset pohjautuvat toimeksiantajien omiin pohdintoihin liike toiminnan perustamiseen liittyen.
Opinnäytetyön toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jonka toiminnallinen osuus on toimeksiantajalle laadittu liiketoimintasuunnitelma. Tämän opinnäyte työn viitekehys muodostui sekä kirjallisista että sähköisistä tietolähteistä koskien liiketoimintasuunnitelman koontia, liiketoiminnan harjoittamista elintarvikealalla, yrityksen talouden suunnittelua sekä riskienhallintaa. Liiketoimintasuunnitelmassa kannattavuutta tarkasteltiin laskelmin ja liiketoiminnan sisäisiä sekä ulkoisia uhkia ja mahdollisuuksia SWOT- ja ympäristöanalyyseilla.
Teoriaosassa käsiteltäviä keskeisiä asioita ovat liiketoimintasuunnitelma ja sen osat yleisesti sekä ruokapalvelu, sen suunnittelu ja toteutus olemassa olevien elintarviketurvallisuusvaatimusten mukaan. Tietoperustaksi varsinaisen liiketoimintasuunnitelman toteuttamisen pohjalle olin kerännyt tietoa liiketoimintasuunnitelman luomisesta, yrityksen perustamisesta, yrittäjyydestä sekä liiketoimin nasta yleisesti.
Tietoperustan kautta tehtyjen päätelmien mukaan ruokapalvelua tarjoava liikeidea on toteutettavissa ja liiketoiminnalla on hyvät mahdollisuudet menestyä toimialallaan, mikäli haluttu asiakaskunta saadaan tavoitettua markkinoinnin keinoin ja palvelun kustannukset osataan mitoittaa oikein.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä selkeä liiketoimintasuunnitelma, jota voisi hyödyntää, mikäli toimeksiantajat päättävät perustaa ruokapalveluita tarjoavan yrityksen lähitulevaisuudessa. Liiketoimintasuunnitelman päämäärä oli selkeyttää liikeideaa ja tavoitteita sekä auttaa toimeksiantajia ymmärtämään toteuttamiseen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia.
Työn tutkimuskysymykset painottuivat yritystoiminnan kannattavuuteen, aloitta van ruokapalveluyrityksen suurimpiin riskeihin sekä kysymyksiin elintarviketurvallisuusvaatimuksista, joita liiketoiminnan perustamisvaiheessa tulee ottaa huomioon. Tutkimuskysymykset pohjautuvat toimeksiantajien omiin pohdintoihin liike toiminnan perustamiseen liittyen.
Opinnäytetyön toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jonka toiminnallinen osuus on toimeksiantajalle laadittu liiketoimintasuunnitelma. Tämän opinnäyte työn viitekehys muodostui sekä kirjallisista että sähköisistä tietolähteistä koskien liiketoimintasuunnitelman koontia, liiketoiminnan harjoittamista elintarvikealalla, yrityksen talouden suunnittelua sekä riskienhallintaa. Liiketoimintasuunnitelmassa kannattavuutta tarkasteltiin laskelmin ja liiketoiminnan sisäisiä sekä ulkoisia uhkia ja mahdollisuuksia SWOT- ja ympäristöanalyyseilla.
Teoriaosassa käsiteltäviä keskeisiä asioita ovat liiketoimintasuunnitelma ja sen osat yleisesti sekä ruokapalvelu, sen suunnittelu ja toteutus olemassa olevien elintarviketurvallisuusvaatimusten mukaan. Tietoperustaksi varsinaisen liiketoimintasuunnitelman toteuttamisen pohjalle olin kerännyt tietoa liiketoimintasuunnitelman luomisesta, yrityksen perustamisesta, yrittäjyydestä sekä liiketoimin nasta yleisesti.
Tietoperustan kautta tehtyjen päätelmien mukaan ruokapalvelua tarjoava liikeidea on toteutettavissa ja liiketoiminnalla on hyvät mahdollisuudet menestyä toimialallaan, mikäli haluttu asiakaskunta saadaan tavoitettua markkinoinnin keinoin ja palvelun kustannukset osataan mitoittaa oikein.