Terveellinen ravitsemus -ohjaus Vamoksen nuorille
Amin, Huma; Jussila, Taru; Mahad, Samira (2024)
Amin, Huma
Jussila, Taru
Mahad, Samira
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061022653
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061022653
Tiivistelmä
Aihe terveellinen ravitsemus Vamosken nuorille saimme Lapin ammattikorkeakoulun Vireltä. Opinnäytetyömme tarkoituksena oli ruokailuhetken pitäminen, valmistaen ruokaa Vamoksen nuorten kanssa. Tavoitteena oli nuorten osallisuuden tunteen, ravitsemustiedon ja -ymmärryksen vahvistuminen. Vamoksen henkilökunnalle tavoitteena oli ajantasaisen tiedon lisääntyminen terveellisestä ravitsemuksesta. Meille opiskelijoina tavoitteena oli löytää uusia ohjausmenetelmiä nuorten ravitsemusohjauksesta sekä saada kokemusta ja tietoa nuorten kohtaamisesta ja ohjaamisesta. Lisäksi ajantasainen ravitsemustietyksemme lisääntyisi kattavasti.
Terveellisessä ravitsemuksessa ratkaisevat jokapäiväiset valinnat, mitä helpottavat ravitsemussuositukset ja lautasmalli. Opinnäytetyömme rajasimme Vamoksen nuorten erikoisruokavalioihin, joita olivat vegaaninen, maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Nuorten ohjauksessa tärkeää on tasavertainen vuorovaikutus, kohtaaminen ja läsnäolo. Elintapamuutoksiin pyrittäessä suositaan menetelmänä ryhmän ohjaamista.
Opinnäytetyömme teimme toiminnallisena opinnäytetyönä, joka eteni lineaarisen mallin mukaisesti. Toiminnallisen ohjauksemme tuloksena; nuoret pitivät yhdessä tekemisestä, kokivat saavansa hyvää kertausta sekä lisätietoa terveellisestä ruokavaliosta ja erikoisruokavaliosta. Nuorten ymmärrys terveellisestä ravitsemuksesta heidän hyvinvoinnilleen syveni. Nuorten ohjaamisessa tärkeää oli aikataulu ja tilanteen mukaan joustaminen.
Terveellisessä ravitsemuksessa ratkaisevat jokapäiväiset valinnat, mitä helpottavat ravitsemussuositukset ja lautasmalli. Opinnäytetyömme rajasimme Vamoksen nuorten erikoisruokavalioihin, joita olivat vegaaninen, maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Nuorten ohjauksessa tärkeää on tasavertainen vuorovaikutus, kohtaaminen ja läsnäolo. Elintapamuutoksiin pyrittäessä suositaan menetelmänä ryhmän ohjaamista.
Opinnäytetyömme teimme toiminnallisena opinnäytetyönä, joka eteni lineaarisen mallin mukaisesti. Toiminnallisen ohjauksemme tuloksena; nuoret pitivät yhdessä tekemisestä, kokivat saavansa hyvää kertausta sekä lisätietoa terveellisestä ruokavaliosta ja erikoisruokavaliosta. Nuorten ymmärrys terveellisestä ravitsemuksesta heidän hyvinvoinnilleen syveni. Nuorten ohjaamisessa tärkeää oli aikataulu ja tilanteen mukaan joustaminen.