Mikrobiologisten analyysimenetelmien verifiointi ja matriisilaajennus elintarvikeanalyyseissä
Lehtonen, Annimaria (2024)
Lehtonen, Annimaria
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024102226665
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024102226665
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa matriisilaajennus mikrobiologian pätevyysalueeseen siten, että se kattoi hedelmät, marjat, kasvikset ja niistä valmistetut tuotteet kaikilla Valion Seinäjoen laboratoriossa käytössä olevilla akkreditoiduilla menetelmillä. Laajennus toteutettiin SFS-EN ISO 16140-3:2021-standardin mukaan, ja se perustui nykyiseen pätevyysalueeseen, joka keskittyi maitoon ja siitä valmistettuihin tuotteisiin. Työssä verifioitiin kasvipohjaisten tuotteiden analyysimenetelmät kontami-noimalla näytteet keinotekoisesti mikrobeilla, kuten Escherichia coli ja Staphylococcus aureus. Tulosten luotettavuus varmistettiin eBias-luvun laskennalla.
Työssä käsiteltiin kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia menetelmiä, jotka verifioitiin standardin mukaan. Verifioinnin tulokset hyväksytettiin Suomen akkreditointipalvelulla, joka varmisti organisaatioiden luotettavuuden ja standardien täyttymisen. Validointi varmisti menetelmien toimivuuden alkuperäisessä ympäristössä, kun taas verifiointi laajensi niiden soveltamisalaa uusiin matriiseihin ja tarkistaa niiden johdonmukaisuuden ja tarkkuuden uusilla raakaaineilla.
Opinnäytetyössä korostettiin verifioinnin merkitystä elintarvikelaboratorioiden toiminnassa. Työ edisti luotettavien ja toistettavien analyysitulosten saamista, mikä oli välttämätöntä elintarviketurvallisuuden kannalta. Tulokset tarjosivat myös pohjan jatkuvalle kehittämiselle ja elintarvikkeiden laadunvarmistukselle tulevaisuudessa.
Työssä käsiteltiin kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia menetelmiä, jotka verifioitiin standardin mukaan. Verifioinnin tulokset hyväksytettiin Suomen akkreditointipalvelulla, joka varmisti organisaatioiden luotettavuuden ja standardien täyttymisen. Validointi varmisti menetelmien toimivuuden alkuperäisessä ympäristössä, kun taas verifiointi laajensi niiden soveltamisalaa uusiin matriiseihin ja tarkistaa niiden johdonmukaisuuden ja tarkkuuden uusilla raakaaineilla.
Opinnäytetyössä korostettiin verifioinnin merkitystä elintarvikelaboratorioiden toiminnassa. Työ edisti luotettavien ja toistettavien analyysitulosten saamista, mikä oli välttämätöntä elintarviketurvallisuuden kannalta. Tulokset tarjosivat myös pohjan jatkuvalle kehittämiselle ja elintarvikkeiden laadunvarmistukselle tulevaisuudessa.