Sokeripuhdistamon läpimenon optimointi entsymaattisesti
Tiainen, Jere (2024)
Tiainen, Jere
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024110627501
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024110627501
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää sokeripuhdistamon osaprosessien läpimenoa. Työ suoritettiin Suomen Sokeri Oy:n toimeksiantona Kantvikin sokeripuhdistamolle. Työn tavoite oli tutkia entsyymien vaikutusta raakasokeriliuoksen suodattuvuuteen. Opinnäytetyö on osa jatkuvaa kehitysprojektia, jonka tarkoitus on tehdä sokerin puhdistamisesta energiatehokkaampaa ja kannattavampaa.
Työn tutkimusosan analyyseinä toimivat suodatusanalyysit suodatuslaitteistolla ja koostumukselliset analyysit HPLC-kromatografilla. Työssä tutkittiin mahdollisimman hyvin puhdistusprosessia edustavaa raakasokerinäytettä. Suodatuslaitteisto toimi työssä sokeripuhdistamon suodatusosaprosessia simuloivana tekijänä. Suodatusanalyysit koostuivat kahdesta pääanalyysistä, suodatusnopeudesta ja suodatuksen tehokuudesta. Koostumusanalyysit tehtiin, jotta saatiin selvyyttä entsyymien vaikutuksesta raakasokerinäytteessä. Raakasokeri ja laboratorioanalyysit valittiin kirjallisuuden ja yrityksen tavoitteiden mukaan.
Opinnäytetyön analyysien tulokset näyttivät, että testatut entsyymit vaikuttivat positiivisesti suodatuksiin. Erityisesti suodatuksien täydellisessä tapahtumisessa oli huomattava vaikutus vertailusuodatusten ja entsyymisuodatusten välillä. Nestekromatografilla suoritettujen analyysien tuloksista huomattiin, että entsyymit aiheuttivat spesifejä reaktioita eivätkä pilkkoneet sakkaroosiyksiköitä.
Työn tutkimusosan analyyseinä toimivat suodatusanalyysit suodatuslaitteistolla ja koostumukselliset analyysit HPLC-kromatografilla. Työssä tutkittiin mahdollisimman hyvin puhdistusprosessia edustavaa raakasokerinäytettä. Suodatuslaitteisto toimi työssä sokeripuhdistamon suodatusosaprosessia simuloivana tekijänä. Suodatusanalyysit koostuivat kahdesta pääanalyysistä, suodatusnopeudesta ja suodatuksen tehokuudesta. Koostumusanalyysit tehtiin, jotta saatiin selvyyttä entsyymien vaikutuksesta raakasokerinäytteessä. Raakasokeri ja laboratorioanalyysit valittiin kirjallisuuden ja yrityksen tavoitteiden mukaan.
Opinnäytetyön analyysien tulokset näyttivät, että testatut entsyymit vaikuttivat positiivisesti suodatuksiin. Erityisesti suodatuksien täydellisessä tapahtumisessa oli huomattava vaikutus vertailusuodatusten ja entsyymisuodatusten välillä. Nestekromatografilla suoritettujen analyysien tuloksista huomattiin, että entsyymit aiheuttivat spesifejä reaktioita eivätkä pilkkoneet sakkaroosiyksiköitä.