Pakkausselvitys hunajakuusenkerkkämakeiselle
Frankberg, Aino (2024)
Frankberg, Aino
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024111928804
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024111928804
Tiivistelmä
Elintarvikkeiden pakkauksen ja pakkausmateriaalien valinnassa on useita eri tekijöitä, joita tulee ottaa huomioon etsittäessä sopivaa ratkaisua. Tällaisia ovat esimerkiksi pakkauksen soveltuvuus elintarvikkeelle ja pakkausmateriaalin riittävät suojaavat ominaisuudet. Insinöörityössä selvitettiin hunajakuusenkerkkämakeiselle soveltuvaa pakkausta sekä mahdollisuuksia ja vaatimuksia pakkausmateriaaleille ja merkinnöille. Selvitystyö tehtiin osana Urban & Local -hanketta. Pakkausselvitystyön rinnalla tehtiin toinen insinöörityö hunajakuusenkerkkäpastillin tuotekehityksestä. Tässä insinöörityössä tavoitteena oli tarjota vaihtoehtoja yhteistyöyrityksille pakkausten, pakkausmateriaalien sekä -merkintöjen suhteen ja pyytää tarjouksia pakkausalan yrityksiltä.
Työ toteutettiin laadullisena kehittämis- ja selvitystyönä. Lähiruokayrittäjät toivoivat pakkauksen olevan hunajakuusenkerkkämakeiselle sopiva, mahdollisimman ympäristöystävällinen ja pakkausyrityksen olevan kotimainen. Taustatyönä tehtiin pakkausselvitys kaupallisesti saatavilla olevista hunajakuusenkerkkämakeisia vastaavista tuotteista. Taustatietoa etsittiin eri kirjallisuus- ja teorialähteiden lisäksi kolmelta eri bio- ja elintarvikealan messuilta. Pakkausvaihtoehtoja ja -materiaaleja mietittiin tuotekehitysprojektin edetessä yhteistyökokouksissa. Lähiruokayrittäjien kanssa käytiin koko projektin ajan avointa keskustelua heidän toiveensa huomioiden. Hunajakuusenkerkkämakeiselle tehtiin laskennalliset ainesosaluettelot sekä ravintoarvoilmoitukset.
Olennaisia tuotteille sopivia pakkausmateriaaleja sekä -vaihtoehtoja löydettiin useita ja makeisille saatiin pakkaustarjous. Pakkausmerkinnöistä annettiin ehdotuksia. Lähiruokayritykset voivat hyödyntää kerättyä tietoa ja insinöörityöntuloksia jatkaessaan tuotekehitystä. Tuotekehitysprojekti säästi yrittäjien resursseja ja aikaa, tarjosi yrityksille erilaisia näkökulmia tuotteiden pakkaamiseen liittyen sekä auttoi löytämään uusia pakkausalan kontakteja.
Työ toteutettiin laadullisena kehittämis- ja selvitystyönä. Lähiruokayrittäjät toivoivat pakkauksen olevan hunajakuusenkerkkämakeiselle sopiva, mahdollisimman ympäristöystävällinen ja pakkausyrityksen olevan kotimainen. Taustatyönä tehtiin pakkausselvitys kaupallisesti saatavilla olevista hunajakuusenkerkkämakeisia vastaavista tuotteista. Taustatietoa etsittiin eri kirjallisuus- ja teorialähteiden lisäksi kolmelta eri bio- ja elintarvikealan messuilta. Pakkausvaihtoehtoja ja -materiaaleja mietittiin tuotekehitysprojektin edetessä yhteistyökokouksissa. Lähiruokayrittäjien kanssa käytiin koko projektin ajan avointa keskustelua heidän toiveensa huomioiden. Hunajakuusenkerkkämakeiselle tehtiin laskennalliset ainesosaluettelot sekä ravintoarvoilmoitukset.
Olennaisia tuotteille sopivia pakkausmateriaaleja sekä -vaihtoehtoja löydettiin useita ja makeisille saatiin pakkaustarjous. Pakkausmerkinnöistä annettiin ehdotuksia. Lähiruokayritykset voivat hyödyntää kerättyä tietoa ja insinöörityöntuloksia jatkaessaan tuotekehitystä. Tuotekehitysprojekti säästi yrittäjien resursseja ja aikaa, tarjosi yrityksille erilaisia näkökulmia tuotteiden pakkaamiseen liittyen sekä auttoi löytämään uusia pakkausalan kontakteja.