Ravintolatoimenjohtajan osaamisen kehittäminen: talouden seuranta ja sisäinen laskenta
Oksanen, Pasi (2024)
Oksanen, Pasi
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112529814
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112529814
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsitteli kehittymistä talouden seurannassa. Talouden seuranta perustui sisäiseen laskentaan, sen raportointimahdollisuuksiin, sekä omiin laskenta- ja ennustustyökaluihin. Talouden seurantaa käsiteltiin ravintolatoimenjohtajan työssä ja siinä huomioitiin alan erityispiirteet. Työn taustana oli tarve havainnoida ja tunnistaa kehitystarpeita olemassa olevissa sisäisenlaskennan rutiineissa ja työkaluissa, jotta talouden seurantaa ja ennustamista oli mahdollista kehittää. Tavoitteena oli perehtyä yksityiskohtaisesti käytössä oleviin rutiineihin, laskentatapoihin ja niiden pohjalta miettiä kehitystarpeita.
Tietoperusta pohjautui ulkoisen ja sisäisenlaskennan oppikirjoihin, talousjohtamisen oppikirjaan, sekä webinaariin ja ajankohtaisiin blogikirjoituksiin. Opinnäytetyö toteutettiin päiväkirjamuotoisena seuraamalla ravintolatoimenjohtajan työtä rajaten se talouden seurantaan ravintola-alalla. Työ aloitettiin 9.9.2024 ja se päättyi 1.11.2024. Käytettyjä menetelmiä havainnointi päiväkirjamerkintöihin, reflektointi tietoperustaan pohjautuen, sekä analyysi miten käsiteltävää asiaa voitiin kehittää.
Opinnäytetyön tuloksena löydettiin useita kehityskohtia, joilla talouden seurantaa on mahdollista sisäisen laskentatoimen kautta kehittää. Työn tuloksena saatiin lisäksi parannettua konsernin omia sisäisiä laskenta- ja ennustustyökaluja, joilla on mahdollista kehityksen myötä päästä tarkempiin tuloksiin. Löydetyt kehitystoimet ja uudet toimintamallit ovat sellaisenaan hyödynnettävissä myös muissa ravintola-alan yrityksissä.
Tietoperusta pohjautui ulkoisen ja sisäisenlaskennan oppikirjoihin, talousjohtamisen oppikirjaan, sekä webinaariin ja ajankohtaisiin blogikirjoituksiin. Opinnäytetyö toteutettiin päiväkirjamuotoisena seuraamalla ravintolatoimenjohtajan työtä rajaten se talouden seurantaan ravintola-alalla. Työ aloitettiin 9.9.2024 ja se päättyi 1.11.2024. Käytettyjä menetelmiä havainnointi päiväkirjamerkintöihin, reflektointi tietoperustaan pohjautuen, sekä analyysi miten käsiteltävää asiaa voitiin kehittää.
Opinnäytetyön tuloksena löydettiin useita kehityskohtia, joilla talouden seurantaa on mahdollista sisäisen laskentatoimen kautta kehittää. Työn tuloksena saatiin lisäksi parannettua konsernin omia sisäisiä laskenta- ja ennustustyökaluja, joilla on mahdollista kehityksen myötä päästä tarkempiin tuloksiin. Löydetyt kehitystoimet ja uudet toimintamallit ovat sellaisenaan hyödynnettävissä myös muissa ravintola-alan yrityksissä.