Paahtoprosessin kosteudenhallinta
Olkinuora, Lauri (2015)
Olkinuora, Lauri
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502202433
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502202433
Tiivistelmä
Meira Oy on Suomen suurimpia kahvinpaahtimoita ja suurin osa paahdosta tapahtuu Hel-singin Alppilassa. Insinöörityön tavoitteena oli tutkia Meira Oy:n paahtimon prosessikosteuksia ja niiden arvoja eri vaiheissa paahtoprosessia. Kesän 2014 aikana huomattiin kahvin kosteuksissa poikkeuksellista nousua, joten työn tarkoituksena oli tutkia, missä vaiheessa paahtoa kosteus nousee, sekä siihen vaikuttavia tekijöitä ja niiden merkityksellisyyttä mittauksilla ja analyysillä.
Mittaukset suoritettiin Meiran valvomossa normaalin paahdon ohessa ja tulokset kirjattiin Microsoft Exceliin. Tämän jälkeen tuloksista etsittiin trendejä ja malleja, jonka perusteella tehtiin ohjeistuksia ja suosituksia jatkon suhteen.
Syöttöveden huomattiin olevan merkityksellisin tekijä kahvin kosteudessa ja paahtovärin olevan pienempi tekijä. Myös muiden, ulkopuolisten tekijöiden huomattiin vaikuttavan kosteuteen vähäisesti. Tuloksissa huomattiin kosteuden kasvua paahdon jälkeen, ennen kahvin jauhatusta. Jauhatuksen jälkeen kosteus nousi, muttei yhtä merkittävästi.
Työn perusteella tehtiin syöttöveden määrän suhteen muutoksia valvomotyöntekijöiden ohjeistukseen. Kosteuksien kehitystä jatkoseurataan.
Mittaukset suoritettiin Meiran valvomossa normaalin paahdon ohessa ja tulokset kirjattiin Microsoft Exceliin. Tämän jälkeen tuloksista etsittiin trendejä ja malleja, jonka perusteella tehtiin ohjeistuksia ja suosituksia jatkon suhteen.
Syöttöveden huomattiin olevan merkityksellisin tekijä kahvin kosteudessa ja paahtovärin olevan pienempi tekijä. Myös muiden, ulkopuolisten tekijöiden huomattiin vaikuttavan kosteuteen vähäisesti. Tuloksissa huomattiin kosteuden kasvua paahdon jälkeen, ennen kahvin jauhatusta. Jauhatuksen jälkeen kosteus nousi, muttei yhtä merkittävästi.
Työn perusteella tehtiin syöttöveden määrän suhteen muutoksia valvomotyöntekijöiden ohjeistukseen. Kosteuksien kehitystä jatkoseurataan.