Kulmapalan kehittäminen
Juopperi, Janne-Tapani (2024)
Juopperi, Janne-Tapani
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121134770
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121134770
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli vähentää tai poistaa kulmapalan ottoa Outokumpu Oy:n terässulatolla, sillä kulmapalan otto lisää työvaiheita, jotka heikentävät työturvallisuutta ja pidentävät aihioiden läpimenoaikoja. Työssä tutkittiin kulmapalapyyntöjen tarpeellisuutta ja kehitettiin keinoja niiden vähentämiseksi.
Tutkimuksessa analysoitiin Outokummun prosessiautomaation 2-tason Intermix dataa, erityisesti kulmapalapyyntöjen määrää ja tarpeellisuutta eri sekoitusasteiden osalta. Menetelmiin kuului datan suodatus ja analyysi sekä prosessinhoitajien kanssa tehty yhteistyö käytännön tarpeiden ymmärtämiseksi.
Tulokseksi saatiin, että suurin osa kulmapalapyynnöistä oli tarpeettomia. Erityisesti havaittiin, että tilanteet, joissa sekoitusaste ei ollut ehtinyt muodostua tai oli liian suuri, johtivat turhiin kulmapalanottoihin.
Johtopäätöksenä on, että kulmapalan oton prosessia voidaan tehostaa tarkentamalla sekoitusasteiden analysointia ja varmistamalla aihionumeron muutokset. Vaikka tutkimus ei täysin poistanut kulmapalan ottoa, se tarjoaa pohjan prosessin kehittämiselle. Turhien kulmapalapyyntöjen vähentäminen parantaisi sekä työturvallisuutta että prosessin tehokkuutta.
Tutkimuksessa analysoitiin Outokummun prosessiautomaation 2-tason Intermix dataa, erityisesti kulmapalapyyntöjen määrää ja tarpeellisuutta eri sekoitusasteiden osalta. Menetelmiin kuului datan suodatus ja analyysi sekä prosessinhoitajien kanssa tehty yhteistyö käytännön tarpeiden ymmärtämiseksi.
Tulokseksi saatiin, että suurin osa kulmapalapyynnöistä oli tarpeettomia. Erityisesti havaittiin, että tilanteet, joissa sekoitusaste ei ollut ehtinyt muodostua tai oli liian suuri, johtivat turhiin kulmapalanottoihin.
Johtopäätöksenä on, että kulmapalan oton prosessia voidaan tehostaa tarkentamalla sekoitusasteiden analysointia ja varmistamalla aihionumeron muutokset. Vaikka tutkimus ei täysin poistanut kulmapalan ottoa, se tarjoaa pohjan prosessin kehittämiselle. Turhien kulmapalapyyntöjen vähentäminen parantaisi sekä työturvallisuutta että prosessin tehokkuutta.