Ruoka-aineallergisen lapsen vanhempien kokemuksia saamastaan ohjauksesta : ruokatikapuu-malli osana lapsen ruoka-aineallergian hoitoa
Salmén, Sanna (2024)
Salmén, Sanna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501191668
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501191668
Tiivistelmä
Allergiset sairaudet, kuten ruoka-aineallergia ovat lisääntyneet viimeisten vuosikymmenten ajan länsimaissa ja on yksi merkittävistä lääketieteellisistä ongelmista. Ruoka-aineallergioiden hoito on perustunut välttämisruokavalioon sekä allergisten oireiden tunnistamiseen ja lääkehoitoon mutta nykyään ajattelutapaa on alettu muuttaa välttöön perustuvasta hoidosta ohjattuun sietokyvyn kasvattamiseen. Terveydenhuollon ammattilaisten tarjoama ohjaus ruoka-aineallergiasta, sen hoidosta, oireiden tunnistamisesta sekä lääkitsemisestä on tärkeää lapsen hoidon, vanhempien sopeutumisen sekä lapsen terveyden ja kehityksen tukemisessa.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata ruoka-aineallergisten lasten vanhempien kokemuksia saamastaan ohjauksesta ja selvittää ohjauksen kehittämistarpeita vanhempien näkökulmasta. Lisäksi opinnäytetyön tarkoituksena oli saada vanhemmilta tietoa uuden ruokatikapuu-mallin käytön kokemuksista ja sen ohjaamisesta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää ruoka-aineallergiaa sairastavan perheen ohjausta vastaamaan perheiden tarpeisiin.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena Iho- ja allergiasairaalan Lastenyksikön potilaiden vanhemmilta (n=8). Teemahaastattelurunko muodostettiin systemaattisen kirjallisuushaun avulla kerätyn aineiston (n=17) pohjalta. Tämän aineiston avulla määriteltiin pääteemat, jotka olivat: tiedon lisääminen, oireiden tunnistaminen ja reaktiossa toimiminen, ohjausta vahvistavat ja heikentävät tekijät sekä sosiaalisen tuen merkitys. Haastatteluaineisto käsiteltiin induktiivista sisällönanalyysia hyödyntämällä, teemoja apuna käyttäen. Ruokatikapuita koskevassa haastattelussa käytettiin avointa kysymystä sen ollessa vähemmän tutkittu.
Tulosten perusteella vanhemmat kokivat saavansa riittävän tuen ja ohjauksen Iho- ja allergiasairaalasta ja toivoivat asianmukaista ohjausta jo varhaisessa vaiheessa allergiaa epäiltäessä. Epävarmuutta vanhemmat ilmaisivat oireiden tunnistamisessa sekä reaktion hoidossa adrenaliini-injektorilla, kaivaten näihin lisäohjeistusta. Valvottu ruoka-ainealtistus koettiin hyödylliseksi oireiden tunnistamisessa sekä ruuan käyttöönotossa kotona. Keskeisiksi tekijöiksi ohjauksen onnistumiselle nousi myös ymmärtämisen varmentaminen sekä käytännönläheinen ohjaus. Vanhemmat kokivat tärkeäksi yhteydenoton helppouden sekä hoidon jatkuvuuden. Riittävä ja selkeä ohjaus lisäsi vanhempien luottamusta ruokatikapuu-mallin käyttöön ja niillä eteneminen antoi toivoa lapsen allergiaoireiden väistymisestä ja ruokavalion monipuolistumisesta.
Tämä opinnäytetyö antaa suuntaviivoja ohjaamisen kehittämiselle vanhempien kokemuksia hyödyntäen. Opinnäytetyö tuo myös lisää tietoa ruokatikapuu-mallin mahdollisuuksista osana ruoka-aineallergisen lapsen hoitoa.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata ruoka-aineallergisten lasten vanhempien kokemuksia saamastaan ohjauksesta ja selvittää ohjauksen kehittämistarpeita vanhempien näkökulmasta. Lisäksi opinnäytetyön tarkoituksena oli saada vanhemmilta tietoa uuden ruokatikapuu-mallin käytön kokemuksista ja sen ohjaamisesta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää ruoka-aineallergiaa sairastavan perheen ohjausta vastaamaan perheiden tarpeisiin.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena Iho- ja allergiasairaalan Lastenyksikön potilaiden vanhemmilta (n=8). Teemahaastattelurunko muodostettiin systemaattisen kirjallisuushaun avulla kerätyn aineiston (n=17) pohjalta. Tämän aineiston avulla määriteltiin pääteemat, jotka olivat: tiedon lisääminen, oireiden tunnistaminen ja reaktiossa toimiminen, ohjausta vahvistavat ja heikentävät tekijät sekä sosiaalisen tuen merkitys. Haastatteluaineisto käsiteltiin induktiivista sisällönanalyysia hyödyntämällä, teemoja apuna käyttäen. Ruokatikapuita koskevassa haastattelussa käytettiin avointa kysymystä sen ollessa vähemmän tutkittu.
Tulosten perusteella vanhemmat kokivat saavansa riittävän tuen ja ohjauksen Iho- ja allergiasairaalasta ja toivoivat asianmukaista ohjausta jo varhaisessa vaiheessa allergiaa epäiltäessä. Epävarmuutta vanhemmat ilmaisivat oireiden tunnistamisessa sekä reaktion hoidossa adrenaliini-injektorilla, kaivaten näihin lisäohjeistusta. Valvottu ruoka-ainealtistus koettiin hyödylliseksi oireiden tunnistamisessa sekä ruuan käyttöönotossa kotona. Keskeisiksi tekijöiksi ohjauksen onnistumiselle nousi myös ymmärtämisen varmentaminen sekä käytännönläheinen ohjaus. Vanhemmat kokivat tärkeäksi yhteydenoton helppouden sekä hoidon jatkuvuuden. Riittävä ja selkeä ohjaus lisäsi vanhempien luottamusta ruokatikapuu-mallin käyttöön ja niillä eteneminen antoi toivoa lapsen allergiaoireiden väistymisestä ja ruokavalion monipuolistumisesta.
Tämä opinnäytetyö antaa suuntaviivoja ohjaamisen kehittämiselle vanhempien kokemuksia hyödyntäen. Opinnäytetyö tuo myös lisää tietoa ruokatikapuu-mallin mahdollisuuksista osana ruoka-aineallergisen lapsen hoitoa.