Kampylobakteerien esiintyvyys maitotiloilla, C.jejunin biofilminmuodostus sekä MALDI-TOF-menetelmän validointi kampylobakteerien lajitunnistukseen
Rauta, Janne (2015)
Rauta, Janne
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201503102994
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201503102994
Tiivistelmä
Kampylobakteerit ovat yleisin ihmiselle suolistoinfektioita aiheuttava bakteeri maailmanlaajuisesti. Kampylobakteerit ovat yksi merkittävistä raakamaidon välityksellä leviävistä taudinaiheuttajabakteereista ja kampylobakteereiden aiheuttamia raakamaitoepidemioita on raportoitu Suomessa ja maailmalla useita. Kampylobakteereita esiintyy usein nautojen suolistomikrobifloorassa, mutta ne eivät aiheuta aikuisille eläimille sairautta.
Työn tarkoituksena oli seurata kampylobakteerien esiintymistä naudoissa ja raakamaidossa kolmella eri raakamaitoa myyvällä maitotilalla, joiden nautakarjassa oli aikaisemmin todettu kampylobakteeria. Tutkittiin myös aiemmin raakamaidon välityksellä epidemian aiheuttaneen Campylobacter jejuni -kannan kykyä tuottaa biofilmiä lasi- ja teräspinnalle, sekä validoitiin MALDI-TOF-menetelmä korvaamaan kampylobakteerien lajitunnistuksessa käytetyt biokemialliset testit.
Seurantajakson aikana (kolme kuukautta) kaikilta maitotiloilta eristettiin ulosteista kampylobakteereita. Maidosta tai suodattimista kampylobakteereita ei löydetty. Yhdestä ympäristönäytteestä eristettiin kampylobakteeria. Biofilmikokeissa saatiin alustavia tuloksia siitä, että tutkimallamme C. jejuni -kannalla on kyky tuottaa biofilmiä ainakin lasipinnalle mikroaerobisesti. MALDI-TOF-menetelmän validointi onnistui ja menetelmä hyväksyttiin akkreditoinnin piiriin.
Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että tutkittujen maitotilojen nautakarjan suoliston mikrobifloorassa on edelleen kampylobakteeria. Ulosteiden ja sitä kautta kampylobakteerien pääsy maitoon ja laitteistoon on kuitenkin pystytty estämään kaikilla maitotiloilla.
Työn tarkoituksena oli seurata kampylobakteerien esiintymistä naudoissa ja raakamaidossa kolmella eri raakamaitoa myyvällä maitotilalla, joiden nautakarjassa oli aikaisemmin todettu kampylobakteeria. Tutkittiin myös aiemmin raakamaidon välityksellä epidemian aiheuttaneen Campylobacter jejuni -kannan kykyä tuottaa biofilmiä lasi- ja teräspinnalle, sekä validoitiin MALDI-TOF-menetelmä korvaamaan kampylobakteerien lajitunnistuksessa käytetyt biokemialliset testit.
Seurantajakson aikana (kolme kuukautta) kaikilta maitotiloilta eristettiin ulosteista kampylobakteereita. Maidosta tai suodattimista kampylobakteereita ei löydetty. Yhdestä ympäristönäytteestä eristettiin kampylobakteeria. Biofilmikokeissa saatiin alustavia tuloksia siitä, että tutkimallamme C. jejuni -kannalla on kyky tuottaa biofilmiä ainakin lasipinnalle mikroaerobisesti. MALDI-TOF-menetelmän validointi onnistui ja menetelmä hyväksyttiin akkreditoinnin piiriin.
Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että tutkittujen maitotilojen nautakarjan suoliston mikrobifloorassa on edelleen kampylobakteeria. Ulosteiden ja sitä kautta kampylobakteerien pääsy maitoon ja laitteistoon on kuitenkin pystytty estämään kaikilla maitotiloilla.