Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyprosessit ja ohjeistuksen kehittäminen Prikka keskuksessa

Rättäri, Susanna (2025)

 
Avaa tiedosto
Rattari_Susanna.pdf (2.892Mt)
Lataukset: 


Rättäri, Susanna
2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202503033560
Tiivistelmä
Suomessa syntyy elintarvikejätettä 640 miljoonaa kiloa vuodessa. Elintarvikejätteen määrästä ruokahävikkiä on 360 kiloa. Suomessa tavoitteena on puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä. Ruoka-avun tarve kasvaa koko ajan, joten on tärkeää, että ruokahävikistä saadaan mahdollisimman paljon hyötykäyttöön. Oulussa käynnistyi 2021 Prikka kiertoon -hanke, joka on kehittänyt keskitetyn hyötyruuan logistiikan toimintamallin Oulun alueelle. Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää kasvisten ja hedelmien lajitteluosaston ohjeistusta. Ohjeistuksella tavoiteltiin selkeyttä lajitteluun, jotta taataan turvallisten ja laadukkaiden tuotteiden toimittaminen jatkossakin.

Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimustyönä. Tutkimusmenetelminä oli osallistuva havainnointi ja puolistrukturoidut teemahaastattelut. Havainnoinnit ja haastattelut suoritettiin Prikka keskuksen kasvis-ten ja hedelmien lajitteluosastolla marraskuussa 2024. Haastatteluita tehtiin viisi lajitteluosaston vapaaehtoistyöntekijöiden keskuudessa. Näin saatiin ajantasaista tietoa työntekijöiltä ohjeistuksen toimivuudesta.

Sekä havainnointien, että haastatteluiden tulokset olivat yhteneviä. Työntekijät olivat motivoituneita, ja osastolla oli yhteisöllinen ilmapiiri. Suurin motivaatio työn tekemiselle oli toisten auttaminen. Työtä ei pidetty vaativana, mutta kaikilla oli pyrkimyksenä saada tuotteita mahdollisimman paljon ruoka-apuun toimitettavaksi. Lajitteluosastolla on kattava ja tarkka kirjallinen ohjeistus, mutta sen sisäistäminen koettiin haastavaksi. Yleisesti ohjeet luettiin kerran, kun työt aloitettiin lajitteluosastolla. Opastus ja ohjeistus tapahtuikin pääosin suullisesti töiden ohessa. Haastatteluiden tuloksissa nousi esiin ehdotus visuaalisista ohjeista kirjallisten ohjeiden lisäksi.

Tutkimuksen perusteella päädyttiin tekemään kuvallinen ohjeistus kirjallisen ohjeistuksen tueksi, jota voi muokata tarvittaessa. Ohjeistuksen tarkoituksena oli auttaa myös eri kansallisuuksista tulevia vapaaehtoistyöntekijöitä. Lajitteluosaston toiminnasta laadittiin prosessikaavio selventämään prosessin kulkua. Tämän perusteella laadittiin erillinen ohje lajitteluun. Visuaalinen ohje auttaa lajittelijoiden työtä päivittäisessä toiminnassa. Sen avulla lajitteluun saadaan yhteneväiset käytännöt. Tavoitteena oli, että lajiteltavat tuotteet lajitellaan oikeisiin paikkoihin. Näin saadaan toimitettavista tuotteista turvallisia ja laadukkaita.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste