Näytä suppeat kuvailutiedot

Herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyprosessit ja ohjeistuksen kehittäminen Prikka keskuksessa

Rättäri, Susanna (2025)

dc.contributor.authorRättäri, Susanna
dc.date.accessioned2025-03-03T11:52:58Z
dc.date.available2025-03-03T11:52:58Z
dc.date.issued2025-
dc.identifier.urihttp://www.theseus.fi/handle/10024/879647
dc.description.abstractSuomessa syntyy elintarvikejätettä 640 miljoonaa kiloa vuodessa. Elintarvikejätteen määrästä ruokahävikkiä on 360 kiloa. Suomessa tavoitteena on puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä. Ruoka-avun tarve kasvaa koko ajan, joten on tärkeää, että ruokahävikistä saadaan mahdollisimman paljon hyötykäyttöön. Oulussa käynnistyi 2021 Prikka kiertoon -hanke, joka on kehittänyt keskitetyn hyötyruuan logistiikan toimintamallin Oulun alueelle. Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää kasvisten ja hedelmien lajitteluosaston ohjeistusta. Ohjeistuksella tavoiteltiin selkeyttä lajitteluun, jotta taataan turvallisten ja laadukkaiden tuotteiden toimittaminen jatkossakin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimustyönä. Tutkimusmenetelminä oli osallistuva havainnointi ja puolistrukturoidut teemahaastattelut. Havainnoinnit ja haastattelut suoritettiin Prikka keskuksen kasvis-ten ja hedelmien lajitteluosastolla marraskuussa 2024. Haastatteluita tehtiin viisi lajitteluosaston vapaaehtoistyöntekijöiden keskuudessa. Näin saatiin ajantasaista tietoa työntekijöiltä ohjeistuksen toimivuudesta. Sekä havainnointien, että haastatteluiden tulokset olivat yhteneviä. Työntekijät olivat motivoituneita, ja osastolla oli yhteisöllinen ilmapiiri. Suurin motivaatio työn tekemiselle oli toisten auttaminen. Työtä ei pidetty vaativana, mutta kaikilla oli pyrkimyksenä saada tuotteita mahdollisimman paljon ruoka-apuun toimitettavaksi. Lajitteluosastolla on kattava ja tarkka kirjallinen ohjeistus, mutta sen sisäistäminen koettiin haastavaksi. Yleisesti ohjeet luettiin kerran, kun työt aloitettiin lajitteluosastolla. Opastus ja ohjeistus tapahtuikin pääosin suullisesti töiden ohessa. Haastatteluiden tuloksissa nousi esiin ehdotus visuaalisista ohjeista kirjallisten ohjeiden lisäksi. Tutkimuksen perusteella päädyttiin tekemään kuvallinen ohjeistus kirjallisen ohjeistuksen tueksi, jota voi muokata tarvittaessa. Ohjeistuksen tarkoituksena oli auttaa myös eri kansallisuuksista tulevia vapaaehtoistyöntekijöitä. Lajitteluosaston toiminnasta laadittiin prosessikaavio selventämään prosessin kulkua. Tämän perusteella laadittiin erillinen ohje lajitteluun. Visuaalinen ohje auttaa lajittelijoiden työtä päivittäisessä toiminnassa. Sen avulla lajitteluun saadaan yhteneväiset käytännöt. Tavoitteena oli, että lajiteltavat tuotteet lajitellaan oikeisiin paikkoihin. Näin saadaan toimitettavista tuotteista turvallisia ja laadukkaita.-
dc.language.isofin-
dc.rightsCC BY-NC-ND 4.0-
dc.titleHerkästi pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyprosessit ja ohjeistuksen kehittäminen Prikka keskuksessa-
dc.type.ontasotfi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis|-
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:amk-202503033560-
dc.subject.degreeprogramfi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant|-
dc.subject.ysoelintarvikkeet-
dc.subject.ysoruokahävikki-
dc.subject.ysokehittäminen-
dc.subject.ysohävikki-
dc.subject.ysolajittelu-
dc.subject.ysoohjeet-
dc.subject.disciplinePalveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma-
annif.suggestions.linkshttp://www.yso.fi/onto/yso/p6580|http://www.yso.fi/onto/yso/p27352|http://www.yso.fi/onto/yso/p5029|http://www.yso.fi/onto/yso/p3670|http://www.yso.fi/onto/yso/p4230|http://www.yso.fi/onto/yso/p1727|http://www.yso.fi/onto/yso/p3373|http://www.yso.fi/onto/yso/p9102|http://www.yso.fi/onto/yso/p9583|http://www.yso.fi/onto/yso/p1075fi


Tiedostot

Thumbnail

Viite kuuluu kokoelmiin:

Näytä suppeat kuvailutiedot