Etanolipitoisuus oluesta FTIR-tekniikalla, spektrien analysointi PLS-ohjelmalla ja STA-1-geenin qPCR
Mononen, Toni (2025)
Mononen, Toni
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504075785
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504075785
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin FTIR-tekniikan käyttöä oluen etanolipitoisuuden määrittämiseksi. Oluen analysointi olisi tekniikalla suoraviivaisempaa, koska FTIR-tekniikka ei vaadi näytteenkäsittelyä. Työssä hyödynnettiin toimivaa ja validoitua menetelmää, eli GC-FID-analyysiä, tulosten vertailukohtana. FTIR-spektrien analysoimisessa hyödynnettiin PLS-laskentaohjelmaa, joka on kehitetty erityisesti kemometrisiin analyyseihin. Tästä saatuja tuloksia vertailtiin tilastollisesti GC-FID-tuloksiin.
STA-1-geeni on hiivoissa esiintyvä geeni, joka mahdollistaa käymisestä ylijääneen glukoosin fermentoimisen. Tällöin käymisprosessi häiriintyy ja lopputuote pilaantuu. Geenin seulomiseen on olemassa kaupallisia kittejä, mutta tässä opinnäytetyössä selvitettiin, pystyykö qPCR:n tekemään halvemmalla eli luomalla itse protokollan ja reseptin primereille.
FTIR:llä saatiin vertailukelpoisia tuloksia PLS:n avulla. Näitä tuloksia vertailtiin tilastollisella testillä GC-FID:llä saatuihin tuloksiin. STA-1-geenin osalta tuloksia ei saatu; menetelmä ei jostain syystä toiminut.
STA-1-geeni on hiivoissa esiintyvä geeni, joka mahdollistaa käymisestä ylijääneen glukoosin fermentoimisen. Tällöin käymisprosessi häiriintyy ja lopputuote pilaantuu. Geenin seulomiseen on olemassa kaupallisia kittejä, mutta tässä opinnäytetyössä selvitettiin, pystyykö qPCR:n tekemään halvemmalla eli luomalla itse protokollan ja reseptin primereille.
FTIR:llä saatiin vertailukelpoisia tuloksia PLS:n avulla. Näitä tuloksia vertailtiin tilastollisella testillä GC-FID:llä saatuihin tuloksiin. STA-1-geenin osalta tuloksia ei saatu; menetelmä ei jostain syystä toiminut.