Ravintola-alan henkilöstön haasteet esihenkilön näkökulmasta
Laine, Iida (2025)
Laine, Iida
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504186950
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504186950
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan ravintola-alan henkilöstöjohtamisen keskeisiä haasteita esihenkilön näkökulmasta. Työssä keskitytään erityisesti työntekijöiden osaamisen kehittämiseen, sitouttamiseen ja monimuotoisuuden hallintaan. Ravintola-ala kohtaa merkittäviä haasteita, kuten työvoimapula ja henkilöstön suuri vaihtuvuus, jotka vaikuttavat suoraan asiakaspalvelun laatuun ja liiketoiminnan kannattavuuteen.
Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, ja sen pohjalta esitetään käytännön ratkaisuja pitovoiman ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen. Työssä korostetaan jatkuvan koulutuksen, tehokkaan perehdytyksen sekä kulttuurisensitiivisen ja oikeudenmukaisen johtamisen merkitystä. Lisäksi tarkastellaan, miten monimuotoisuus voi lisätä työyhteisöjen luovuutta ja asiakaspalvelun laatua, kun sitä johdetaan tavoitteellisesti.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää ravintola-alan esihenkilöiden ja yrittäjien tukena kehittäessä henkilöstöjohtamisen käytäntöjä. Työ antaa myös kirjoittajalle arvokasta pohjaa oman tulevan ravintolayrityksen henkilöstöstrategian suunnitteluun.
Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, ja sen pohjalta esitetään käytännön ratkaisuja pitovoiman ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen. Työssä korostetaan jatkuvan koulutuksen, tehokkaan perehdytyksen sekä kulttuurisensitiivisen ja oikeudenmukaisen johtamisen merkitystä. Lisäksi tarkastellaan, miten monimuotoisuus voi lisätä työyhteisöjen luovuutta ja asiakaspalvelun laatua, kun sitä johdetaan tavoitteellisesti.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää ravintola-alan esihenkilöiden ja yrittäjien tukena kehittäessä henkilöstöjohtamisen käytäntöjä. Työ antaa myös kirjoittajalle arvokasta pohjaa oman tulevan ravintolayrityksen henkilöstöstrategian suunnitteluun.