Palkitseminen elintarvikealalla : Palkitsemismallin kehittämishanke
Reinikka, Camilla (2015)
Reinikka, Camilla
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201503233437
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201503233437
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli luoda kohdeyritykselle palkitsemismalli. Yrityksessä otettaan käyttöön monitaitolisä tuotantotyöntekijöille. Monitaitolisä palkitsee moniosaamisesta. Se maksetaan työntekijöille, jotka hallitsevat useamman työpisteen kokonaisuuden, vaihtavat työpistettä toistuvasti tai niille, joiden työ on erityisen haastavaa ja vastuullista elintarvikealan työtä, joka vaati koulutusta ja kokemusta. Perusteet lisän maksamiselle määritellään elintarvikealan työehtosopimuksessa, mutta prosenttiosuus sekä pisteytys päätetään yrityskohtaisesti.
Teoriaosuuden muodostivat palkitseminen, moniosaaminen, sekä työhyvinvointi. Moniosaamisesta oli niukalti tietoa ja löytynyt tieto oli spesifioitua eri aloille. Tietoa haettiin haastattelemalla muita elintarvikealan yritysten edustajia ja elintarvikeliiton työntekijöitä. Haastattelun tuloksia käytettiin vain teorialähteenä, eikä analysoitu niitä laajemmin. Palkitsemisessa keskityttiin palkitsemisen eri muotoihin ja osaamisen kartoitukseen.
Työ oli kehittämishanke. Malli luotiin projektina yhteistyössä kahden kohdeyrityksen työntekijän kanssa. Aluksi tutustuttiin teoriataustaan, vertailtiin eri palkitsemisjärjestelmiä sekä haastateltiin yritysten edustajia. Eri mallien pohjalta luotiin yrityksen tarpeeseen sopiva malli osaamisen kartoitukseen.
Työn tuloksena syntyi osaamismatriisi, jonka pohjalta jokaisen työntekijän palkka määritellään. Mallissa näkyvät eri työpisteet, niistä saatava pistemäärä sekä peruspalkkaryhmä. Kunkin osaston työnjohtajat merkitsevät omien työntekijöidensä osaamisen taulukkoon. Pistemäärä kertoo, ylittyykö minimipisteraja ja maksetaanko monitaitolisää työntekijälle.
Teoriaosuuden muodostivat palkitseminen, moniosaaminen, sekä työhyvinvointi. Moniosaamisesta oli niukalti tietoa ja löytynyt tieto oli spesifioitua eri aloille. Tietoa haettiin haastattelemalla muita elintarvikealan yritysten edustajia ja elintarvikeliiton työntekijöitä. Haastattelun tuloksia käytettiin vain teorialähteenä, eikä analysoitu niitä laajemmin. Palkitsemisessa keskityttiin palkitsemisen eri muotoihin ja osaamisen kartoitukseen.
Työ oli kehittämishanke. Malli luotiin projektina yhteistyössä kahden kohdeyrityksen työntekijän kanssa. Aluksi tutustuttiin teoriataustaan, vertailtiin eri palkitsemisjärjestelmiä sekä haastateltiin yritysten edustajia. Eri mallien pohjalta luotiin yrityksen tarpeeseen sopiva malli osaamisen kartoitukseen.
Työn tuloksena syntyi osaamismatriisi, jonka pohjalta jokaisen työntekijän palkka määritellään. Mallissa näkyvät eri työpisteet, niistä saatava pistemäärä sekä peruspalkkaryhmä. Kunkin osaston työnjohtajat merkitsevät omien työntekijöidensä osaamisen taulukkoon. Pistemäärä kertoo, ylittyykö minimipisteraja ja maksetaanko monitaitolisää työntekijälle.