Raskausajan ravitsemus : Opas äitiysneuvolaan
Sirviö, Eerika; Panttikoski, Jasmiina (2025)
Sirviö, Eerika
Panttikoski, Jasmiina
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505018545
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505018545
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on raskausajan ravitsemus, ja sen tarkoituksena oli tuottaa kirjallinen opas Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Raskausaika on merkittävä vaihe sekä äidin että sikiön terveyden kannalta, ja oikeanlaisella ravitsemuksella voidaan tukea sikiön normaalia kehitystä ja äidin hyvinvointia. Opinnäytetyön tavoitteena oli tarjota ajankohtaista ja helposti saatavaa tietoa raskaana oleville sekä heidän läheisilleen, ja samalla tukea terveydenhoitajien työtä neuvolassa.
Tutkimus perustuu tieteelliseen viitekehykseen, jossa tarkastellaan terveyden edistämistä, ravitsemussuosituksia ja raskauden aikaisia fysiologisia muutoksia. Keskeisiä käsitteitä ovat terveydenhoitajan ohjaus osaaminen, äitiysneuvolatyö ja ravitsemusohjaus. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena työnä, ja aineistona käytettiin ajankohtaista tutkimustietoa, kansallisia ravitsemussuosituksia sekä asiantuntijalähteitä.
Opinnäytetyön tulokset korostavat, että raskausajan ravitsemus vaikut taa sekä äidin että sikiön terveyteen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Oikeanlainen ravitsemus voi ehkäistä raskausajan komplikaatioita, kuten raskausdiabetesta ja ennenaikaista synnytystä. Oppaan tavoitteena on tarjota selkeää ja ajantasaista tietoa neuvoloiden käyttöön, jotta raskaana olevat voivat tehdä parempia ravitsemuksellisia valintoja ja edistää omaa sekä sikiön hyvinvointia.
Tutkimus perustuu tieteelliseen viitekehykseen, jossa tarkastellaan terveyden edistämistä, ravitsemussuosituksia ja raskauden aikaisia fysiologisia muutoksia. Keskeisiä käsitteitä ovat terveydenhoitajan ohjaus osaaminen, äitiysneuvolatyö ja ravitsemusohjaus. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena työnä, ja aineistona käytettiin ajankohtaista tutkimustietoa, kansallisia ravitsemussuosituksia sekä asiantuntijalähteitä.
Opinnäytetyön tulokset korostavat, että raskausajan ravitsemus vaikut taa sekä äidin että sikiön terveyteen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Oikeanlainen ravitsemus voi ehkäistä raskausajan komplikaatioita, kuten raskausdiabetesta ja ennenaikaista synnytystä. Oppaan tavoitteena on tarjota selkeää ja ajantasaista tietoa neuvoloiden käyttöön, jotta raskaana olevat voivat tehdä parempia ravitsemuksellisia valintoja ja edistää omaa sekä sikiön hyvinvointia.