Laskimoverinäytteiden glukoosi- ja folaattipitoisuuden säilyvyystestaus
Vartiainen, Matias; Humalamäki, Silja (2025)
Vartiainen, Matias
Humalamäki, Silja
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505048871
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505048871
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin, miten esikäsittely ja säilytysolosuhteet vaikuttivat mitattuihin glukoosi- ja folaattipitoisuuksiin sekä niiden säilyvyyteen seerumi- ja fluoridisitraatti- sekä kaliumoksalaattiplasmanäytteissä. Näytteiden käsittelystä johtuvien säilyvyyteen vaikuttavien tekijöiden tutkiminen oli tärkeää, sillä tieto näytteiden säilyvyydestä parantaa laboratoriotutkimusten laatua. Folaatin ja glukoosin säilyvyyttä tutkittiin Vita Laboratoriot Oy:n toimeksiannosta. Opinnäytetyön tulosten perusteella voidaan täsmentää esikäsittelyohjeita.
Opinnäytetyöhön rekrytoitiin kahdeksan perustervettä vapaaehtoista, joilta kerättiin yhteensä kahdeksan näyteputkea. Kahdeksasta näyteputkesta viisi oli seerumigeeliputkea, kaksi fluoridisitraattiputkea ja yksi kaliumoksalaattiputki.
Seeruminäytteitä säilytettiin huoneenlämmössä ja jääkaappilämpötilassa säilytettiin seitsemän päivän ajan. Mittauspäiviä oli yhteensä viisi. Seerumigeeliputkista kolme sentrifugoitiin näytteen hyydyttyä ja kahta putkea seisotettiin kuusi tuntia. Seeruminäytteitä säilytettiin primaariputkissa ja sekundaariputkissa. Fluoridisitraattiputkista toista sekoitettiin 10–15 kertaa kääntäen ja toista viisi kertaa kääntäen. Fluoridisitraattiplasma eroteltiin säilytettäväksi huoneenlämpöön, jääkaappilämpötilaan ja pakastinlämpötilaan. Kaliumoksalaattiplasma eroteltiin säilytettäväksi huoneenlämpöön ja jääkaappilämpötilaan. Mitattuja tuloksia verrattiin mittauspäivinä saatuihin 0-näytteiden tuloksiin.
Opinnäytetyön tulosten perusteella mitatut glukoosipitoisuudet pysyivät stabiileina kaikissa tutkituissa säilytyslämpötiloissa seitsemän päivän ajan. Puutteellisella sekoittamisella, käytetyllä antikoagulantilla tai geelin päällä säilyttämisellä ei ollut vaikutusta glukoosipitoisuuden säilyvyyteen. Sentrifugoinnin viivästyminen vaikutti mitattuihin glukoosi- ja folaattipitoisuuksiin. Kuusi tuntia ennen sentrifugointia seisotetuissa seerumigeeliputkissa mitattiin alhaisempia glukoosipitoisuuksia, mutta folaattipitoisuudet olivat korkeampia. Seeruminäytteiden huoneenlämmössä säilytys laski mitattuja folaattipitoisuuksia. Folaattipitoisuuden keskiarvo säilyi stabiilina jääkaappilämpötilassa eroteltuna seitsemän päivää ja geelin päällä viisi. Opinnäytetyön pienen otannan takia tulokset vaatisivat varmistusta suuremmalla otannalla tehtävillä jatkotutkimuksilla.
Opinnäytetyöhön rekrytoitiin kahdeksan perustervettä vapaaehtoista, joilta kerättiin yhteensä kahdeksan näyteputkea. Kahdeksasta näyteputkesta viisi oli seerumigeeliputkea, kaksi fluoridisitraattiputkea ja yksi kaliumoksalaattiputki.
Seeruminäytteitä säilytettiin huoneenlämmössä ja jääkaappilämpötilassa säilytettiin seitsemän päivän ajan. Mittauspäiviä oli yhteensä viisi. Seerumigeeliputkista kolme sentrifugoitiin näytteen hyydyttyä ja kahta putkea seisotettiin kuusi tuntia. Seeruminäytteitä säilytettiin primaariputkissa ja sekundaariputkissa. Fluoridisitraattiputkista toista sekoitettiin 10–15 kertaa kääntäen ja toista viisi kertaa kääntäen. Fluoridisitraattiplasma eroteltiin säilytettäväksi huoneenlämpöön, jääkaappilämpötilaan ja pakastinlämpötilaan. Kaliumoksalaattiplasma eroteltiin säilytettäväksi huoneenlämpöön ja jääkaappilämpötilaan. Mitattuja tuloksia verrattiin mittauspäivinä saatuihin 0-näytteiden tuloksiin.
Opinnäytetyön tulosten perusteella mitatut glukoosipitoisuudet pysyivät stabiileina kaikissa tutkituissa säilytyslämpötiloissa seitsemän päivän ajan. Puutteellisella sekoittamisella, käytetyllä antikoagulantilla tai geelin päällä säilyttämisellä ei ollut vaikutusta glukoosipitoisuuden säilyvyyteen. Sentrifugoinnin viivästyminen vaikutti mitattuihin glukoosi- ja folaattipitoisuuksiin. Kuusi tuntia ennen sentrifugointia seisotetuissa seerumigeeliputkissa mitattiin alhaisempia glukoosipitoisuuksia, mutta folaattipitoisuudet olivat korkeampia. Seeruminäytteiden huoneenlämmössä säilytys laski mitattuja folaattipitoisuuksia. Folaattipitoisuuden keskiarvo säilyi stabiilina jääkaappilämpötilassa eroteltuna seitsemän päivää ja geelin päällä viisi. Opinnäytetyön pienen otannan takia tulokset vaatisivat varmistusta suuremmalla otannalla tehtävillä jatkotutkimuksilla.
