Koillismaan ja Itä-Lapin elintarvike- ja luonnontuotealan mahdollisuudet
Kela, Sarai-Natalia (2025)
Kela, Sarai-Natalia
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505059070
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505059070
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy:lle, joka toimii alueen elinkeinojen kehittämisen ja yrityspalveluiden keskiössä. Työn tavoitteena oli kartoittaa elintarvike- ja luonnontuotealan kehittämistarpeita Koillismaan ja Itä-Lapin alueella, joissa luonto ja paikalliset luonnonvarat tarjoavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia, mutta samalla myös erityisiä haasteita.
Tutkimus pohjautui toimijalähtöiseen lähestymistapaan, jossa kuultiin alueen yrityksiä, yhdistyksiä, oppilaitoksia ja muita keskeisiä toimijoita. Aineisto kerättiin haastattelemalla 12 elintarvike- ja luonnontuotealan toimijaa, ja haastattelut analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin menetelmin. Lisäksi hyödynnettiin aiempia tutkimuksia sekä selvityksiä elintarvike- ja luonnontuotealalta.
Tulokset osoittivat, että alueen vahvuuksia ovat puhtaat ja runsaat raaka-aineet, kuten marjat, sienet ja villiyrtit, sekä vahva arvopohja, jossa korostuvat kestävän kehityksen periaatteet. Haasteina nousivat esiin työvoiman saatavuus, kausiluonteisuus, pitkät välimatkat ja riittämätön logistiikka. Yrittäjät kaipasivat enemmän tukea tuotekehitykseen, markkinointiosaamisen vahvistamiseen ja yhteistyön fasilitointiin.
Johtopäätöksenä todettiin, että alueen elintarvike- ja luonnontuotealan kehittämiseksi tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä ja laajempia verkostoja. Suosituksina esitettiin alueellisen yhteistyöfoorumin perustamista, tuotekehityksen tukemista räätälöidyillä rahoitusinstrumenteilla ja asiantuntijapalveluilla sekä alueen yhteisen brändin ja markkinoinnin kehittämistä. Kestävä kehitys ja paikallisten resurssien hyödyntäminen ovat keskeisiä tekijöitä alueen kilpailukyvyn vahvistamisessa.
Tutkimus pohjautui toimijalähtöiseen lähestymistapaan, jossa kuultiin alueen yrityksiä, yhdistyksiä, oppilaitoksia ja muita keskeisiä toimijoita. Aineisto kerättiin haastattelemalla 12 elintarvike- ja luonnontuotealan toimijaa, ja haastattelut analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin menetelmin. Lisäksi hyödynnettiin aiempia tutkimuksia sekä selvityksiä elintarvike- ja luonnontuotealalta.
Tulokset osoittivat, että alueen vahvuuksia ovat puhtaat ja runsaat raaka-aineet, kuten marjat, sienet ja villiyrtit, sekä vahva arvopohja, jossa korostuvat kestävän kehityksen periaatteet. Haasteina nousivat esiin työvoiman saatavuus, kausiluonteisuus, pitkät välimatkat ja riittämätön logistiikka. Yrittäjät kaipasivat enemmän tukea tuotekehitykseen, markkinointiosaamisen vahvistamiseen ja yhteistyön fasilitointiin.
Johtopäätöksenä todettiin, että alueen elintarvike- ja luonnontuotealan kehittämiseksi tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä ja laajempia verkostoja. Suosituksina esitettiin alueellisen yhteistyöfoorumin perustamista, tuotekehityksen tukemista räätälöidyillä rahoitusinstrumenteilla ja asiantuntijapalveluilla sekä alueen yhteisen brändin ja markkinoinnin kehittämistä. Kestävä kehitys ja paikallisten resurssien hyödyntäminen ovat keskeisiä tekijöitä alueen kilpailukyvyn vahvistamisessa.