Saunaravintolan baaritiskin suunnittelu
Pietarinen, Mila (2025)
Pietarinen, Mila
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051512044
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051512044
Tiivistelmä
Opinnäytetyö käsittelee saunaravintolan baaritiskin suunnittelua, jota tutkitaan estetiikan, elämyksellisyyden sekä ergonomian ja käytettävyyden näkökulmista. Tutkimuksen tavoitteena on tutkia miten baaritiskin suunnittelussa voidaan yhdistää sujuva työskentely, houkutteleva asiakaskokemus ja selkeä palveluprosessi. Suunnitelman lähtökohtana on käytännöllisen ja esteettisen baaritiskin suunnitteleminen, jossa huomioidaan sekä työntekijät että asiakkaat.
Työ toteutetaan kahdessa osassa ensin lähdekirjallisuuteen pohjautuvan teoriataustoituksen avulla, jonka pohjalta tehdään oma suunnitelma. Työssä käytetään lähteinä aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, yleisiä ravintolasuunnittelun standardeja ja ohjekortistoja. Vertailututkimuksen kautta selvitetään jo olemassa olevia tiskin ratkaisuja ja toimintoja, joita otetaan huomioon omassa suunnittelussa. Toisena osana toimii oma suunnitelma, jossa kerrotaan suunnitteluprosessin vaiheet luonnoksista lopulliseen ratkaisuun. Työssä havaitaan toiminnallisuuden ja ergonomian tärkeys baaritiskin suunnittelun myötä sekä esteettisyyden vaikutus elämyksellisyyteen tunnelman ja materiaalien kautta.
Lopputuloksena on saunaravintolan baaritiskin ja tilakonseptin suunnitelma, joka vastaa rakennuksen konseptia ja suunnitelman lähtökohtia. Käytännöllinen ja esteettinen tiski on toimiva ratkaisu saunaravintolaan, jossa asiakkaat pystyvät nauttia aktiviteeteista ja ruokailukokemuksesta läpi vuorokauden.
Työ toteutetaan kahdessa osassa ensin lähdekirjallisuuteen pohjautuvan teoriataustoituksen avulla, jonka pohjalta tehdään oma suunnitelma. Työssä käytetään lähteinä aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, yleisiä ravintolasuunnittelun standardeja ja ohjekortistoja. Vertailututkimuksen kautta selvitetään jo olemassa olevia tiskin ratkaisuja ja toimintoja, joita otetaan huomioon omassa suunnittelussa. Toisena osana toimii oma suunnitelma, jossa kerrotaan suunnitteluprosessin vaiheet luonnoksista lopulliseen ratkaisuun. Työssä havaitaan toiminnallisuuden ja ergonomian tärkeys baaritiskin suunnittelun myötä sekä esteettisyyden vaikutus elämyksellisyyteen tunnelman ja materiaalien kautta.
Lopputuloksena on saunaravintolan baaritiskin ja tilakonseptin suunnitelma, joka vastaa rakennuksen konseptia ja suunnitelman lähtökohtia. Käytännöllinen ja esteettinen tiski on toimiva ratkaisu saunaravintolaan, jossa asiakkaat pystyvät nauttia aktiviteeteista ja ruokailukokemuksesta läpi vuorokauden.