Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Olosuhdekaapin merkitys säilyvyystutkimuksissa

Abdi, Nuuradiin (2025)

 
Avaa tiedosto
Abdi_Nuuradiin.pdf (4.308Mt)
Lataukset: 


Abdi, Nuuradiin
2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052013659
Tiivistelmä
Tässä insinöörityössä selvitettiin elintarvikkeiden säilyvyysajan määrittämiseen liittyviä käytäntöjä sekä arvioitiin erilaisten olosuhdekaappien soveltuvuutta säilyvyystutkimuksiin. Työn tavoitteena oli ymmärtää, millaisilla menetelmillä ja testausolosuhteilla elintarvikkeiden säilyvyysaika määritetään sekä miten olosuhdekaappien tekniset ominaisuudet vaikuttavat tutkimusten luotettavuuteen.

Työ toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa käsiteltiin säilyvyystutkimusten keskeisiä analyysimenetelmiä, olosuhteiden hallinnan merkitystä sekä olosuhdekaappien toimintaperiaatteita. Lisäksi tarkasteltiin Metropolian Myyrmäen kampuksella käytössä olevan Discovery Climatic Chamber DY340C -laitteen soveltuvuutta säilyvyystesteihin. Vertailua tehtiin myös muiden kaupallisten olosuhdekaappien ominaisuuksista ja niiden sopivuudesta erilaisiin tutkimusympäristöihin.

Tuloksista ilmeni, että tarkasti hallitut säilytysolosuhteet ovat oleellisia elintarvikkeiden säilyvyyden arvioinnissa. Olosuhdekaappien suorituskyvyssä havaittiin vaihtelua erityisesti lämpötilan ja kosteuden säädössä, mikä voi vaikuttaa testitulosten toistettavuuteen. Toisaalta modernit, ohjelmoitavat kaapit mahdollistavat monipuoliset ja tarkat testausolosuhteet.

Työn perusteella voidaan päätellä, että olosuhdekaappien valinnalla ja oikealla käytöllä voidaan parantaa säilyvyystutkimusten laatua ja tehokkuutta. Tuloksia voidaan hyödyntää sekä elintarviketutkimuksen että teollisuuden testauskäytäntöjen kehittämisessä. Lisäksi työ tarjoaa lähtökohtia olosuhdekaappien valintaan tutkimusympäristön tarpeiden mukaan.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste