Opi maasta ja metsästä -verkkosivujen jatkokehittäminen
Suontakanen, Amanda (2025)
Suontakanen, Amanda
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052616142
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052616142
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kerättiin tietoa Opi maasta ja metsästä -verkkosivuille. Sivuista päävastuussa ovat MTK Savonlinna ja heidän kanssaan yhteistyössä MHY Etelä-Savo. Verkkosivut on jo julkaistu, joten tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli jatkokehittää niitä laajemmaksi kokonaisuudeksi.
Tässä opinnäytetyössä käsitellään suomalaista maataloutta eri näkökulmista. Kotimainen ruoka on noussut puheenaiheeksi globaalien kriisien, kuten sotien ja pandemioiden vuoksi, mikä on lisännyt huolta Suomen huoltovarmuudesta. Suomessa ruoan omavaraisuusaste on korkea, minkä lisäksi elintarvikkeet ovat puhtaita ja turvallisia. Antibioottien ja kasvinsuojeluaineiden käyttö on vähäistä ja eläinten hyvinvointiin panostetaan yhä enemmän muun muassa tiukentuneen lainsäädännön ja eläinten hyvinvointikorvauksen vuoksi. Ruoantuotannon vastuullisuuteen, ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan kiinnitetään huomiota.
Teoriaosuudessa perehdytään nuorten ja maatalouden suhteeseen. Kaupungistuminen on etäännyttänyt nuoria maataloudesta, mutta kiinnostusta löytyy erityisesti niiltä, joilla on maataloustaustaa tai joille ympäristöarvot ovat tärkeitä. Maatalousalalle hakeutuu yhä vähemmän yrittäjiä, joten nuorten houkutteleminen maatalousalalle on tärkeää.
Opi maasta ja metsästä -verkkosivut tarjoavat nuorille tietoa maataloudesta ja metsätaloudesta helposti lähestyttävällä tavalla sisältäen tekstejä, kuvia ja videoita. Tieto voi lisätä nuorten kiinnostusta alaa kohtaan.
Opinnäytetyön kirjoitusprosessissa osoittautui tärkeäksi selkeän ja helposti ymmärrettävän materiaalin tuottaminen peruskouluikäisille. Suurimpia haasteita olivat lähteiden luotettavuuden arvioiminen, tiedon tiivistäminen ja laajan kasviaineiston käsittely.
Tässä opinnäytetyössä käsitellään suomalaista maataloutta eri näkökulmista. Kotimainen ruoka on noussut puheenaiheeksi globaalien kriisien, kuten sotien ja pandemioiden vuoksi, mikä on lisännyt huolta Suomen huoltovarmuudesta. Suomessa ruoan omavaraisuusaste on korkea, minkä lisäksi elintarvikkeet ovat puhtaita ja turvallisia. Antibioottien ja kasvinsuojeluaineiden käyttö on vähäistä ja eläinten hyvinvointiin panostetaan yhä enemmän muun muassa tiukentuneen lainsäädännön ja eläinten hyvinvointikorvauksen vuoksi. Ruoantuotannon vastuullisuuteen, ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan kiinnitetään huomiota.
Teoriaosuudessa perehdytään nuorten ja maatalouden suhteeseen. Kaupungistuminen on etäännyttänyt nuoria maataloudesta, mutta kiinnostusta löytyy erityisesti niiltä, joilla on maataloustaustaa tai joille ympäristöarvot ovat tärkeitä. Maatalousalalle hakeutuu yhä vähemmän yrittäjiä, joten nuorten houkutteleminen maatalousalalle on tärkeää.
Opi maasta ja metsästä -verkkosivut tarjoavat nuorille tietoa maataloudesta ja metsätaloudesta helposti lähestyttävällä tavalla sisältäen tekstejä, kuvia ja videoita. Tieto voi lisätä nuorten kiinnostusta alaa kohtaan.
Opinnäytetyön kirjoitusprosessissa osoittautui tärkeäksi selkeän ja helposti ymmärrettävän materiaalin tuottaminen peruskouluikäisille. Suurimpia haasteita olivat lähteiden luotettavuuden arvioiminen, tiedon tiivistäminen ja laajan kasviaineiston käsittely.