Tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönoton hyödyt ja haitat Linkosuolla
Caspersson, Anne-Mai; Caspersson (2025)
Caspersson, Anne-Mai
Caspersson
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052616436
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052616436
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön ja tutkimushankkeen toimeksiantajana oli Linkosuon Kahvila Oy. Yrityksessä on tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönoton myötä tunnistettu tarve tutkia mahdollisia muutoksia, positiivisia tai negatiivisia, organisaatiossa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli osoittaa tiedolla johtamisen hyödyt kilpailukykyisten ja hyvänlaatuisten tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen markkinoille Linkosuon tapauksessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka tietojohtamisella voidaan saavuttaa potentiaalisia hyötyjä toimeksiantajayrityksen liiketoiminnan ja prosessien kehittämisessä. Tarkoitus oli myös kartoittaa mahdolliset lisäkehittämistarpeet.
Tutkimus on laadullinen tutkimus. Tutkimuksessa tarkastellaan tiedolla johtamisen hyötyjä toimeksiantajanyrityksen tuotannonohjausjärjestelmän käytön kautta. Tutkimuksen teoriaosuudessa käsitellään organisaation tiedolla johtamista lounasravintola- ja tuotekehitysosastojen osalta. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla Linkosuon Kahvila Oy:n työntekijöiltä sekä SWOT-analyysin ja havainnoinnin kautta.
Tutkimuksen tuloksina esille tulivat tuotannonohjausjärjestelmästä saatavat konkreettiset hyödyt. Hyötytekijöiksi koettiin pysyvä tietopankki, luotettava hinnoittelu sekä raaka-ainepankki budjetissa pysymisen apuna. Haasteina nähtiin tiedonkulkuun ja ennakointiin liittyvät tekijät.
Organisaation tuotannonohjausjärjestelmään liittyvät ydinprosessit tulee selkeyttää ja luoda helppokäyttöisemmiksi. Tiedonhallinnan ja sen hyödyntämisen kehityksessä tulee korostaa avointa, keskustelevaa ja rehellistä ilmapiiriä, jossa työntekijät voivat ilmaista mielipiteensä ja antaa rehellistä palautetta kokemuksensa perusteella. Kehittämiskohteiden parantaminen vaatii paneutumista, asiantuntemusta, riittävästi aikaa sekä henkilöstöresursseja onnistuakseen. Lisäksi tarvitaan tukea yrityksen johdolta.
Opinnäytetyön tavoitteena oli osoittaa tiedolla johtamisen hyödyt kilpailukykyisten ja hyvänlaatuisten tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen markkinoille Linkosuon tapauksessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka tietojohtamisella voidaan saavuttaa potentiaalisia hyötyjä toimeksiantajayrityksen liiketoiminnan ja prosessien kehittämisessä. Tarkoitus oli myös kartoittaa mahdolliset lisäkehittämistarpeet.
Tutkimus on laadullinen tutkimus. Tutkimuksessa tarkastellaan tiedolla johtamisen hyötyjä toimeksiantajanyrityksen tuotannonohjausjärjestelmän käytön kautta. Tutkimuksen teoriaosuudessa käsitellään organisaation tiedolla johtamista lounasravintola- ja tuotekehitysosastojen osalta. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla Linkosuon Kahvila Oy:n työntekijöiltä sekä SWOT-analyysin ja havainnoinnin kautta.
Tutkimuksen tuloksina esille tulivat tuotannonohjausjärjestelmästä saatavat konkreettiset hyödyt. Hyötytekijöiksi koettiin pysyvä tietopankki, luotettava hinnoittelu sekä raaka-ainepankki budjetissa pysymisen apuna. Haasteina nähtiin tiedonkulkuun ja ennakointiin liittyvät tekijät.
Organisaation tuotannonohjausjärjestelmään liittyvät ydinprosessit tulee selkeyttää ja luoda helppokäyttöisemmiksi. Tiedonhallinnan ja sen hyödyntämisen kehityksessä tulee korostaa avointa, keskustelevaa ja rehellistä ilmapiiriä, jossa työntekijät voivat ilmaista mielipiteensä ja antaa rehellistä palautetta kokemuksensa perusteella. Kehittämiskohteiden parantaminen vaatii paneutumista, asiantuntemusta, riittävästi aikaa sekä henkilöstöresursseja onnistuakseen. Lisäksi tarvitaan tukea yrityksen johdolta.