Omenaliha-hunaja-välipalapatukan tuotekehitystyö
Mozaffari, Rose (2025)
Mozaffari, Rose
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052716790
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052716790
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää välipalapatukka hyödyntäen elintarviketeollisuuden sivuvirtatuotetta, omenalihaa, sekä hunajaa. Työ toteutettiin osana Urban & Local -hanketta yhteistyössä kahden paikallisen elintarvikealan yrityksen, Espoon Hunajan ja Hakosen Tilan, kanssa.
Espoon Hunaja tuottaa lähihunajaa pääkaupunkiseudulla, ja Hakosen Tila Karjalohjalla viljelee omenia luomuperiaatteiden mukaisesti sekä valmistaa käsityönä Onnellisten Omenoiden Mehua. Omenamehun valmistuksen sivutuotteena syntyvä omenaliha hyödynnetään tällä hetkellä eläinten rehuna, mutta työn tavoitteena oli tutkia sen hyödyntämistä ihmisravinnoksi sopivan välipalatuotteen raaka-aineena.
Työn keskeinen tutkimuskysymys oli, kuinka omenalihasta ja hunajasta voidaan kehittää ravitsemuksellisesti tasapainoinen, maukas ja rakenteeltaan miellyttävä välipalapatukka ilman lisättyjä säilöntäaineita. Kehittämistehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa tuote, jossa huomioitiin myös tuotteen säilyvyys huoneenlämmössä.
Opinnäytetyössä selvitettiin omenalihan ravintoainekoostumusta, veden aktiivisuutta, ja niiden mahdollisia vaikutuksia elintarviketurvallisuuteen. Lisäksi arvioitiin erilaisia prosessointimenetelmiä, kuten kuivausta ja jauhatusta, tuotteen rakenteen ja säilyvyyden parantamiseksi.
Työn tuloksena kehitettiin laboratoriomittakaavassa välipalapatukka, joka yhdistää omenalihan ja hunajan parhaat ominaisuudet kuluttajalähtöisesti suunnitellussa muodossa. Opinnäytetyö edistää kestävää kehitystä, tukee ruokahävikin vähentämistä ja vastaa kasvavaan kysyntään kotimaisten elintarvikkeiden osalta.
Espoon Hunaja tuottaa lähihunajaa pääkaupunkiseudulla, ja Hakosen Tila Karjalohjalla viljelee omenia luomuperiaatteiden mukaisesti sekä valmistaa käsityönä Onnellisten Omenoiden Mehua. Omenamehun valmistuksen sivutuotteena syntyvä omenaliha hyödynnetään tällä hetkellä eläinten rehuna, mutta työn tavoitteena oli tutkia sen hyödyntämistä ihmisravinnoksi sopivan välipalatuotteen raaka-aineena.
Työn keskeinen tutkimuskysymys oli, kuinka omenalihasta ja hunajasta voidaan kehittää ravitsemuksellisesti tasapainoinen, maukas ja rakenteeltaan miellyttävä välipalapatukka ilman lisättyjä säilöntäaineita. Kehittämistehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa tuote, jossa huomioitiin myös tuotteen säilyvyys huoneenlämmössä.
Opinnäytetyössä selvitettiin omenalihan ravintoainekoostumusta, veden aktiivisuutta, ja niiden mahdollisia vaikutuksia elintarviketurvallisuuteen. Lisäksi arvioitiin erilaisia prosessointimenetelmiä, kuten kuivausta ja jauhatusta, tuotteen rakenteen ja säilyvyyden parantamiseksi.
Työn tuloksena kehitettiin laboratoriomittakaavassa välipalapatukka, joka yhdistää omenalihan ja hunajan parhaat ominaisuudet kuluttajalähtöisesti suunnitellussa muodossa. Opinnäytetyö edistää kestävää kehitystä, tukee ruokahävikin vähentämistä ja vastaa kasvavaan kysyntään kotimaisten elintarvikkeiden osalta.