Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Pakkauksen vaikutus kirsikkatomaattien säilyvyyteen ja mikrobiologiseen laatuun

Martikainen, Monica (2025)

 
Avaa tiedosto
Martikainen_Monica.pdf (1.224Mt)
Lataukset: 


Martikainen, Monica
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052717102
Tiivistelmä
Tässä insinöörityössä tutkittiin pakkaustavan vaikutusta kirsikkatomaattien (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) säilyvyyteen ja mikrobiologiseen laatuun. Työn tavoitteena oli kartoittaa kirsikkatomaattien toimitusketjun aikana syntyvä hävikin määrä (kg). Tutkimuksen taustalla on Euroopan unionin uusi Pakkaus- ja pakkausjäte-asetus (EU) N:o 2025/40, joka asetetaan rajoittamaan hedelmien ja vihannesten muovipakkausten käyttöä vuodesta 2030 lähtien.

Insinöörityössä tutkittiin pakkaustavaltaan kahdenlaisia kirsikkatomaatteja: muovirasiaan pakattuja ja irtokirsikkatomaatteja. Työ toteutettiin simuloimalla kirsikkatomaattien toimitusketjua, jonka aikana kirsikkatomaattien laatua arvioitiin aistinvaraisesti sekä säilyvyyskokeiden ja mikrobiologisten analyysien avulla (0 vrk, 4 vrk, 8 vrk ja 12 vrk). Kirsikkatomaattien säilyvyyttä tutkittiin väri-, rakenne- ja veden aktiivisuusmittauksilla. Lisäksi työssä tutkittiin tuoreissa kasviksissa yleisimmin esiintyviä pilaaja- ja taudinaiheuttajamikrobeita, joita ovat hiivat ja homeet sekä bakteerit Bacillus cereus ja Staphylococcus aureus.

Pakkauksella havaittiin merkittävä vaikutus kirsikkatomaattien säilyvyyteen ja mikrobiologiseen laatuun. Toimitusketjun aikana hävikkiä syntyi irtokirsikkatomaateista 3 % ja pakatuista kirsikkatomaateista 0,57 %. Rakennemittausten tulokset (n=5) osoittivat, että pakatut kirsikkatomaatit säilyttivät rakenteensa paremmin verrattuna irtokirsikkatomaatteihin. Irtokirsikkatomaattien rakenne heikkeni toimitusketjun aikana noin 33 % ja pakattujen kirsikkatomaattien 11,2 %. Pakkauksella ei havaittu tilastollisesti merkitsevää vaikutusta veden aktiivisuusmittausten (p=0,571) ja värimittausten (p=0,617) tuloksiin. Tuloksista havaittiin korrelaatio mikrobimäärän lisääntymisen ja kirsikkatomaattien pilaantumisen välillä.

Insinöörityöllä saatiin tärkeää tietoa pakkauksen vaikutuksesta toimitusketjun aikana syntyvän hävikin määrään. Ruokahävikin lisääntymisen on havaittu kuormittavan ympäristöä enemmän kuin pakkauksen tuotanto ja jätehuolto, minkä vuoksi tulokset puoltavat kirsikkatomaattien muovipakkauksen käytön puolesta.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste