Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Hiilihydraattianalyysimenetelmän optimointi ja validointi HPLC-laitteelle

Karhumaa, Anniina (2025)

 
Avaa tiedosto
Karhumaa_Anniina.pdf (2.204Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Karhumaa, Anniina
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060420121
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi biopolymeerituotannon laadunvalvontalaboratorio, jossa analysoidaan erilaisia glukaanin valmistukseen liittyviä prosessi- ja lopputuotenäytteitä. Näytteistä analysoidaan hiilihydraattipitoisuuksia HPLC-laitteella. Opinnäytetyön aiheena oli tämän analyysimenetelmän optimointi ja validointi. Analysoitavien näytteiden nimet ja analysoitavat hiilihydraatit on koodattu julkiseen työhön. Myös menetelmän ajoparametrit pidetään toimeksiantajan sisäisenä tietona.

Opinnäytetyön tavoitteena oli optimoida analyysimenetelmää siten, että tuotannossa säilöntäaineena käytettävä sorbaatti erottuisi analysoitavista hiilihydraateista paremmin. Lisäksi tavoitteena oli menetelmän validointi. Työn tarkoituksena oli tutkia menetelmän ajoliuoksen koostumuksen muuttamisen vaikutusta sorbaatin ja hiilihydraattien erotukseen, sekä analysoida validointinäytteitä ja määrittää saatujen tulosten perusteella validointiin valitut validointiparametrit. Määritettäviin validointiparametreihin kuului toteamisraja, määritysraja, lineaarisuus, täsmällisyys, oikeellisuus ja mittausepävarmuus.

Menetelmän optimoinnissa onnistuttiin parantamaan sorbaatin ja hiilihydraattien erottumista toisistaan muuttamalla menetelmässä käytettävä eluentti fosfaattipuskuriksi. Lisäksi saatiin optimoitua menetelmän määritysrajoja. Menetelmän lineaarisuus, täsmällisyys, oikeellisuus ja mittausepävarmuus täyttivät menetelmän tavoitteen ja menetelmä saatiin validoitua hyväksytysti.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste