Aminohappojen analyysimenetelmän validointi elintarvikkeille
Kaunisto, Jessica (2025)
Kaunisto, Jessica
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060420426
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060420426
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin Ruokaviraston kemian yksikön orgaanisten jäämien jaostossa. Laboratorio on FINAS-akkreditoitu standardin ISO/IEC 17025:2017 mukaisesti, ja sen akkreditointitunnus on T014.
Työn tavoitteena oli validoida aikaisemmin rehujen aminohappopitoisuuksien määritykseen käytetty korkeanerotuskyvyn nestekromatografiaan perustuva analyysimenetelmä elintarvikematriiseille. Näytematriiseina käytettiin puolukkaa, sika-nautajauhelihaa, punaleimaemmentaljuustoa, perunalastuja sekä vertailututkimusnäytteenä lastenruokaa.
Aminohapot ovat elintarvikkeiden keskeisiä rakennusosia, ja niiden pitoisuudet vaikuttavat suoraan ravitsemukselliseen laatuun. Proteiinit koostuvat erilaisista aminohapoista, joista osa on ihmiselle välttämättömiä, koska keho ei pysty syntetisoimaan niitä. Tästä syystä tarkka aminohappoprofiilien määritys on tärkeää sekä ravitsemustutkimuksessa että elintarvikkeiden koostumuksen arvioinnissa.
Menetelmän validoinnissa arvioitiin seuraavat parametrit: selektiivisyys, spesifisyys, oikeellisuus, toistettavuus, lineaarisuus ja mittausalue sekä mittausepävarmuus. Validointi oli onnistunut, ja menetelmä voidaan ottaa Ruokavirastossa käyttöön sellaisenaan.
Työn tavoitteena oli validoida aikaisemmin rehujen aminohappopitoisuuksien määritykseen käytetty korkeanerotuskyvyn nestekromatografiaan perustuva analyysimenetelmä elintarvikematriiseille. Näytematriiseina käytettiin puolukkaa, sika-nautajauhelihaa, punaleimaemmentaljuustoa, perunalastuja sekä vertailututkimusnäytteenä lastenruokaa.
Aminohapot ovat elintarvikkeiden keskeisiä rakennusosia, ja niiden pitoisuudet vaikuttavat suoraan ravitsemukselliseen laatuun. Proteiinit koostuvat erilaisista aminohapoista, joista osa on ihmiselle välttämättömiä, koska keho ei pysty syntetisoimaan niitä. Tästä syystä tarkka aminohappoprofiilien määritys on tärkeää sekä ravitsemustutkimuksessa että elintarvikkeiden koostumuksen arvioinnissa.
Menetelmän validoinnissa arvioitiin seuraavat parametrit: selektiivisyys, spesifisyys, oikeellisuus, toistettavuus, lineaarisuus ja mittausalue sekä mittausepävarmuus. Validointi oli onnistunut, ja menetelmä voidaan ottaa Ruokavirastossa käyttöön sellaisenaan.