Maidon bakteeripoikkeamatilanteiden hallinta automaattilypsyssä
Kivioja, Tuukka; Puumala, Mikko (2015)
Lataukset:
Kivioja, Tuukka
Puumala, Mikko
Oulun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504244927
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504244927
Tiivistelmä
Automaattilypsyssä maidon bakteeripitoisuus on korkeampi kuin tavanomaisessa lypsyssä, siihen vaikuttaa moni eri osatekijä. Päivittäisillä rutiineilla ja toimenpiteillä on suuri vaikutus maidon bakteeripitoisuuteen ja sen hallintaan. Tässä työssä keskityttiin siihen, mitkä toimenpiteet auttavat säilyttämään maidon bakteeripitoisuuden alhaisena.
Opinnäytetyö toteutettiin Osuuskunta Pohjolan Maidon ja NHKdairyn toimeksiannosta. Työn tavoitteena oli löytää syitä bakteeripoikkeamatilanteisiin. Tavoitteena oli myös saada eri osa-alueille, neuvojille, robottihuollolle ja tilallisille toimintaohjeita bakteeripoikkeamatilanteiden hoitoon. Lisäksi tavoitteena oli kehittää meijerin, tilallisen ja laitevalmistajan yhteistyötä asioiden hoitamisessa.
Tutkimus suoritettiin laadullista menetelmää käyttäen. Haastattelimme sekä meijerin että laitevalmistajan neuvojia. Tämän lisäksi haastattelimme kolmea Lelyn robottihuoltajaa ja kolmea tilallista. Tilalliset olivat Osuuskunta Pohjolan Maidon tuottajia ja heidän lypsyrobottinsa olivat Lely-merkkisiä. Toteutimme neuvojaryhmän ja robottihuoltohenkilöstön haastattelut videohaastatteluina. Tilallisten luona kävimme paikan päällä. Haastattelut olivat puolistrukturoituja.
Haastatteluista selvisi, että toimintaohjeille ja toiminnan tiivistämiselle löytyi tarvetta. Kehitimme toimintaohjeita ja toimintamalleja eri osapuolille. Bakteeripoikkeamatilanne syntyi useimmin joko tilasäiliössä tai robotilla. Useimmin tilanne syntyi monen osatekijän yhteisvaikutuksesta. Yleisin syy oli pesun epäonnistuminen. Tähän vaikuttivat mm. pesuaineiden kulutus ja soveltuvuus kyseisille laitteille. Muista tekijöistä johtuva bakteeripoikkeamatilanne oli harvinainen, mutta mahdollinen.
Opinnäytetyö toteutettiin Osuuskunta Pohjolan Maidon ja NHKdairyn toimeksiannosta. Työn tavoitteena oli löytää syitä bakteeripoikkeamatilanteisiin. Tavoitteena oli myös saada eri osa-alueille, neuvojille, robottihuollolle ja tilallisille toimintaohjeita bakteeripoikkeamatilanteiden hoitoon. Lisäksi tavoitteena oli kehittää meijerin, tilallisen ja laitevalmistajan yhteistyötä asioiden hoitamisessa.
Tutkimus suoritettiin laadullista menetelmää käyttäen. Haastattelimme sekä meijerin että laitevalmistajan neuvojia. Tämän lisäksi haastattelimme kolmea Lelyn robottihuoltajaa ja kolmea tilallista. Tilalliset olivat Osuuskunta Pohjolan Maidon tuottajia ja heidän lypsyrobottinsa olivat Lely-merkkisiä. Toteutimme neuvojaryhmän ja robottihuoltohenkilöstön haastattelut videohaastatteluina. Tilallisten luona kävimme paikan päällä. Haastattelut olivat puolistrukturoituja.
Haastatteluista selvisi, että toimintaohjeille ja toiminnan tiivistämiselle löytyi tarvetta. Kehitimme toimintaohjeita ja toimintamalleja eri osapuolille. Bakteeripoikkeamatilanne syntyi useimmin joko tilasäiliössä tai robotilla. Useimmin tilanne syntyi monen osatekijän yhteisvaikutuksesta. Yleisin syy oli pesun epäonnistuminen. Tähän vaikuttivat mm. pesuaineiden kulutus ja soveltuvuus kyseisille laitteille. Muista tekijöistä johtuva bakteeripoikkeamatilanne oli harvinainen, mutta mahdollinen.