Päiväkirurgisen potilaan ravitsemus : ravitsemusohje potilaalle
Kämäräinen, Eeva-Leena; Ahmadi, Shima (2015)
Kämäräinen, Eeva-Leena
Ahmadi, Shima
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504275070
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504275070
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää ravitsemusohje päiväkirurgiselle potilaalle. Tavoitteena on edistää potilaan tietämystä hyvästä ravitsemuksesta sekä ravitsemuksellisista tekijöistä, jotka vaikuttavat leikkauksesta toipumiseen ravitsemuksen näkökulmasta. Työn tavoitteena on myös kehittää hoitotyötä ravitsemuksen osalta. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Herttoniemen sairaalan kanssa.
Kirjallinen työn on laadittu tutkimustiedon pohjalta. Potilasohje koostuu kirjallisen työn sisällöstä. Ohje sisältää ravitsemustietoa potilaalle. Ohjeessa on otettu huomioon yleiset ravitsemussuositukset sekä tutkimuksissa esille nousseet asiat. Ohjeet ovat yleisohjeet kaikille leikkaukseen tuleville potilaille. Keskeisiksi asioiksi ohjeessa nostettiin painonhallinta, liikalihavuus, vajaaravitsemus sekä Suomen ravitsemussuositukset. Ohjeessa on nostettu esille myös monipuolisen ravinnon sekä vitamiinien merkitys leikkauksen ja toipumisen kannalta. Ohje sisältää myös Herttoniemen sairaalan osasto kuuden yhteystiedot. Ohjetta käytiin tekovaiheessa läpi ohjeen käyttäjien, eli työelämän yhteyshenkilöiden kanssa. Käyttäjien antamaa palautetta hyödynnettiin ohjeen laatimisessa. Potilasohje ravitsemuksesta on annettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) käyttöön. Ohje lähetetään potilaalle kutsukirjeen mukana tai annetaan henkilökohtaisesti mahdollisella preoperatiivisella käynnillä. Ohje kerrataan vielä leikkauksen jälkeen, jolloin kotiuttava hoitaja ohjeistaa potilasta.
Kirjallinen työn on laadittu tutkimustiedon pohjalta. Potilasohje koostuu kirjallisen työn sisällöstä. Ohje sisältää ravitsemustietoa potilaalle. Ohjeessa on otettu huomioon yleiset ravitsemussuositukset sekä tutkimuksissa esille nousseet asiat. Ohjeet ovat yleisohjeet kaikille leikkaukseen tuleville potilaille. Keskeisiksi asioiksi ohjeessa nostettiin painonhallinta, liikalihavuus, vajaaravitsemus sekä Suomen ravitsemussuositukset. Ohjeessa on nostettu esille myös monipuolisen ravinnon sekä vitamiinien merkitys leikkauksen ja toipumisen kannalta. Ohje sisältää myös Herttoniemen sairaalan osasto kuuden yhteystiedot. Ohjetta käytiin tekovaiheessa läpi ohjeen käyttäjien, eli työelämän yhteyshenkilöiden kanssa. Käyttäjien antamaa palautetta hyödynnettiin ohjeen laatimisessa. Potilasohje ravitsemuksesta on annettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) käyttöön. Ohje lähetetään potilaalle kutsukirjeen mukana tai annetaan henkilökohtaisesti mahdollisella preoperatiivisella käynnillä. Ohje kerrataan vielä leikkauksen jälkeen, jolloin kotiuttava hoitaja ohjeistaa potilasta.