Sokeripuhdistamon invertointilinjan hartsien pesujen ja elvytysten optimointi
Pekki, Roni (2025)
Pekki, Roni
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025101025854
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025101025854
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli optimoida sokeripuhdistamon invertointilinjan hartsien elvytyksiä ja pesuja. Työ tehtiin Suomen Sokeri Oy:n toimeksiantona Porkkalan sokeripuhdistamolle. Työn tavoitteena oli kehittää invertointilinjan elvytysväliä ja tuotannon käyntiin saamisen nopeuttamista sekä samalla saada mahdollisia säästöjä aikaiseksi.
Työn analyyseina olivat pH:n mittaukset, sokerin kuiva-ainemittaukset, johtokykytuhka mittaukset, tiheys- ja tilavuusmittaukset, HPLC-kromatografimittaukset sekä lämmitysmittaukset. Työssä tutkittiin, kuinka hartsien toimintakyky pysyy halutulla tasolla pidemmän aikavälin aikana ilman niiden elvyttämistä. Näillä mittauksilla saatiin selville, miten sokerimehun invertointi muuttuu eli tapahtuuko sakkaroosin hydrolyysia ja pääseekö sokerimehuun epäsuotuisia ioneja hartsien läpikulun jälkeen. Näytteitä otettiin liuotetusta teollisuuskiteestä ennen kationinvaihtokolonnien läpimenoa sekä molempien kolonnien jälkeen. HPLC-mittaukset kertoivat invertoitumisprosentin sekä johtokykytuhkamittaukset sen, kuinka paljon inverttisokerissa oli ioneja. Lämmitysmittaukset tapahtuivat kolonnin veden poistoputkesta mittaamalla. Laboratorioanalyysit valittiin teorian ja yritysten standardien mukaan.
Opinnäytetyön tulokset todistivat, että hartsien elvytysväliä voidaan harventaa aikaisemmasta sekä lämmityssekvenssiä voidaan nopeuttaa. Tämä tuo yritykselle enemmän säästöjä, sekä nopeuttaa tuotantolinjan ylösajoa.
Työn analyyseina olivat pH:n mittaukset, sokerin kuiva-ainemittaukset, johtokykytuhka mittaukset, tiheys- ja tilavuusmittaukset, HPLC-kromatografimittaukset sekä lämmitysmittaukset. Työssä tutkittiin, kuinka hartsien toimintakyky pysyy halutulla tasolla pidemmän aikavälin aikana ilman niiden elvyttämistä. Näillä mittauksilla saatiin selville, miten sokerimehun invertointi muuttuu eli tapahtuuko sakkaroosin hydrolyysia ja pääseekö sokerimehuun epäsuotuisia ioneja hartsien läpikulun jälkeen. Näytteitä otettiin liuotetusta teollisuuskiteestä ennen kationinvaihtokolonnien läpimenoa sekä molempien kolonnien jälkeen. HPLC-mittaukset kertoivat invertoitumisprosentin sekä johtokykytuhkamittaukset sen, kuinka paljon inverttisokerissa oli ioneja. Lämmitysmittaukset tapahtuivat kolonnin veden poistoputkesta mittaamalla. Laboratorioanalyysit valittiin teorian ja yritysten standardien mukaan.
Opinnäytetyön tulokset todistivat, että hartsien elvytysväliä voidaan harventaa aikaisemmasta sekä lämmityssekvenssiä voidaan nopeuttaa. Tämä tuo yritykselle enemmän säästöjä, sekä nopeuttaa tuotantolinjan ylösajoa.