Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Ateriapalvelumallin kehittäminen A-klinikka Oy:lle

Ratilainen, Sami (2025)

 
Avaa tiedosto
Ratilainen_Sami.pdf (3.610Mt)
Lataukset: 


Ratilainen, Sami
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025102026181
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin kehittämishankkeena, jonka tavoitteena oli tuottaa valtakunnallinen ja yhdenmukainen ateriapalvelumalli A-klinikka Oy:lle. Hanke toteutettiin projektina, jonka tarkoituksena oli kehittää kustannustehokas ja laadukas, helposti skaalattavissa oleva palvelumalli, joka tukee yhtiön palveluasumisyksiköiden toimintaa eri puolella Suomea.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys perustui projektihallinnan periaatteisiin ja menetelmiin, ravitsemuksen ja terveellisen ruokavalion periaatteisiin sekä laadun näkökulmaan. Projektinhallinta työskentelymallina mahdollisti systemaattisen rakenteen ateriapalvelumallin suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Kehittämissuunnitelma muodostui yhtiön johtoryhmän kanssa käytyjen keskusteluiden sekä yksiköissä kohdekierrosten aikana tehtyjen havaintojen perusteella. Keskusteluissa määriteltiin keskeiset kehittämiskohteet ja havainnot ohjasivat uuden palvelumallin suunnittelua ja toteutusta.

Ravitsemuksen lähdekirjallisuutta tarkasteltaessa kävi ilmi hyvän ravitsemuksen merkitys osana asiakkaiden hyvinvointia. Oleellista oli myös huomioida kansallisten ravitsemussuositusten rooli ateriapalveluita suunniteltaessa. Laadun näkökulma keskittyi palvelun tasalaatuisuuteen, asiakaslähtöisyyteen sekä kehitetyn toimintamallin toistettavuuteen eri yksiköissä.

Kehitetyn ateriapalvelumallin riskejä arvioitiin ennen pilotointia SWOT-analyysin avulla. Työn tuloksena syntyi helposti muihin yksiköihin kopioitavissa oleva yhdenmukainen toimintamalli, jonka ruokalistasuunnittelu noudattaa ravitsemussuosituksia.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste