Tuotannon tehokkuus osana päivittäisjohtamista elintarviketehtaassa
Sivén, Hanna (2025)
Sivén, Hanna
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025103126843
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025103126843
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää tuotannon tehokkuutta hyödyntämällä tuotannon tehokkuuden mittausta (OEE), lean-menetelmiä ja tiedolla johtamista. Työn lähtökohtana toimi tarve parantaa tuotannon tehokkuutta, yhtenäistää toimintatapoja ja lisätä työntekijöiden ymmärrystä tuotannon tehokkuuteen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimus toteutettiin suomalaisessa elintarvikealan yrityksessä, jota työssä kutsutaan Leader Foodsiksi.
Työssä rakennettiin toimiva OEE mittausjärjestelmä, jota seurattiin kahdella loppupakkauslinjalla. Tiedonkeruu toteutettiin manuaalisesti Excel-taulukkoa täyttämällä. Tulokset visualisoitiin tehdastaululla, josta tulokset käytiin päivittäin läpi työntekijöiden kanssa. Mittaustuloksia kerättiin yli puolen vuoden ajalta, joiden perusteella pystyttiin tunnistamaan tuotantoon vaikuttavia tekijöitä, kuten: toimimattomat laitteet, puuttuvat materiaalit, sekä tuotannon kehityskohteita.
Opinnäytetyön menetelmäosuus muodostuu kehittämispainotteisesta tapaustutkimuksesta, jota täydennetään kirjallisuudella, määrällisillä mittauksilla, sekä haastatteluilla.
Tulosten perusteella visuaalisuus ja tiedon jakamisen merkitys korostuivat tuotannon kehittämisessä. Lean-ajattelun soveltaminen tuki tuotannon selkeyttämistä 5S menetelmällä, hukan vähentämistä, sekä paransi työn sujuvuutta. Työntekijöiden osallistaminen ja tiedon jakaminen paransivat jatkuvaa kehittämistä. Opinnäytetyön tuloksena syntyi toimiva johtamismalli, jonka olennaisimmat tekijät ovat: OEE-mittausjärjestelmän tulokset, josta saatavalla tiedolla voidaan johtaa tuotantoa paremmin, puuttua epäkohtiin ja parantaa toimintoja.
Työssä rakennettiin toimiva OEE mittausjärjestelmä, jota seurattiin kahdella loppupakkauslinjalla. Tiedonkeruu toteutettiin manuaalisesti Excel-taulukkoa täyttämällä. Tulokset visualisoitiin tehdastaululla, josta tulokset käytiin päivittäin läpi työntekijöiden kanssa. Mittaustuloksia kerättiin yli puolen vuoden ajalta, joiden perusteella pystyttiin tunnistamaan tuotantoon vaikuttavia tekijöitä, kuten: toimimattomat laitteet, puuttuvat materiaalit, sekä tuotannon kehityskohteita.
Opinnäytetyön menetelmäosuus muodostuu kehittämispainotteisesta tapaustutkimuksesta, jota täydennetään kirjallisuudella, määrällisillä mittauksilla, sekä haastatteluilla.
Tulosten perusteella visuaalisuus ja tiedon jakamisen merkitys korostuivat tuotannon kehittämisessä. Lean-ajattelun soveltaminen tuki tuotannon selkeyttämistä 5S menetelmällä, hukan vähentämistä, sekä paransi työn sujuvuutta. Työntekijöiden osallistaminen ja tiedon jakaminen paransivat jatkuvaa kehittämistä. Opinnäytetyön tuloksena syntyi toimiva johtamismalli, jonka olennaisimmat tekijät ovat: OEE-mittausjärjestelmän tulokset, josta saatavalla tiedolla voidaan johtaa tuotantoa paremmin, puuttua epäkohtiin ja parantaa toimintoja.