Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

HH Cooking Lab - Työpajamainen oppimisympäristö

Antonov, Alexei (2025)

 
Avaa tiedosto
Antonov_Alexei.pdf (1.013Mt)
Liite 1. HH- Cooking Lab, ohjekirja työpajan pitämiseen (44.85Kt)
Lataukset: 

Rajoitettu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången begränsad
Antonov, Alexei
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112429328
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli kehittää HH Cooking Lab -konseptille ohjekirja, jonka avulla voidaan järjestää työpajakertoja. Kohderyhmänä ovat Haaga-Helian opiskelijat ja lehtorit, jotka toimivat opetuskeittiössä tai muissa ammattikeittiöissä. Työn taustalla on tarve vahvistaa käytännön osaamista opiskelijoilla, joilla on vähäinen kokemus matkailu- ja ravintola-alalta. Projektin tuotoksena syntyi Excel-pohjainen ohjekirja, joka vakioi työpajojen järjestämisen ja toimii työkaluna opettajille ja opiskelijoille.

Tietoperusta jakautuu kahteen osaan: Työpajamainen toiminta ja Ohjeen suunnittelu. Työpajamainen toiminta käsittelee työpajojen merkitystä 18–29-vuotiaille, hyvän työpajan suunnittelun periaatteita sekä työpajapedagogiikan perusteita, kuten fasilitointi, mentorointi, hiljainen tieto, sosiokonstruktivismi ja kokemuksellinen oppiminen. Ohjeen suunnittelu käsittelee ohjekirjan suunnittelun perusteita alusta loppuun. Osa-alueita ovat tavoitteiden ja kohderyhmän määrittely sekä sisällön suunnittelu, jossa huomioidaan ohjeistuksen rakenne, järjestys, käytettävyys, kielirakenne ja saavutettavuus.

Toiminnallinen osuus sisältää ohjekirjan vaiheittaisen suunnittelun, lopputuloksen, pizzatyöpajan suunnittelun ja toteutuksen sekä palautteen keruun. Työn tuloksena syntyi 11 välilehteä sisältävä ohjekirja, joka ohjeistaa HH Cooking Lab -konseptin ja opettamisen, tarjoaa vakioidun toimintasuunnitelman järjestäjälle ja sisältää työkaluja tavoitteiden, opetuksen ja aikatauluttamisen suunnitteluun. Ohjekirja sisältää myös laskentavälilehtiä kustannusten, menekin ja hävikin arviointiin sekä palautelomakkeen toteutuksen onnistumisen mittaamiseen.

Ohjekirjan pohjalta suunniteltiin pizzatyöpaja, johon sisältyi tavoitteiden ja kohderyhmän määrittely, tuotesuunnittelu, opetussuunnitelma, menekkilaskenta ja aikataulutus. Työpaja pidettiin 6.11.2025, ja siihen osallistui viisi henkilöä. Ohjelmassa oli raaka-aineiden ja laitteiden esittely, pizzataikinan käsittely ja paistaminen, oppimisen reflektointi sekä pizzan maistelu. Työpajan kustannukset olivat 67 euroa ja hävikkiprosentti 23 prosenttia.

Työpaja sai positiivista palautetta, ja ohjekirja tukee alkuperäisiä tavoitteita. Jatkokehityksenä suositellaan ohjekirjan laajentamista laitevaatimuksilla, elintarviketurvallisuudella ja pedagogiikan syventämisellä. HH Cooking Labilla on myös potentiaalia kaupalliseen käyttöön.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste