Nuorten ravintolapäälliköiden työn kuormitustekijät pikaruoka-alalla : ja niiden vaikutus työhyvinvointiin
Sankilampi, Johanna; Leinonen, Katriina (2025)
Sankilampi, Johanna
Leinonen, Katriina
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025120332165
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025120332165
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, millaisia kuormitustekijöitä nuoret ravintolapäälliköt kohtaavat työssään ja kuinka ne vaikuttavat heidän työhyvinvointiinsa pikaruoka-alalla. Tavoitteena oli myös löytää keinoja vähentämään ja ehkäisemään kuormitustekijöiden vaikutuksia.
Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla. Teimme tutkimuksen puolistrukturoituina yksilöhaastatteluina. Rajasimme tutkimuksemme alle 30-vuotiaisiin ravintolapäälliköihin. Tutkimukseen osallistui seitsemän haastateltavaa neljästä eri pikaruoka-alan ketjusta. Haastattelujen vastaukset analysoitiin anonyymeinä. Tietoperusta keskittyy työhyvinvointiin, ravintola-alalla johtamiseen ja työn kuormitustekijöihin. Haastattelukysymykset pohjautuivat näihin aiheisiin.
Haastateltavat korostivat perusasioiden – unen, ravinnon, liikunnan ja harrastusten merkitystä jaksamiselle. Työnkuva on laaja, mikä korostaa työn ja vapaa-ajan erottamisen merkitystä. Työn haastavimpia puolia ovat henkilöstöön liittyvät ristiriidat, jatkuva tavoitettavissa olo ja paine kahdesta suunnasta: työnantajan tavoitteista ja työntekijöiden tarpeista. Kuormitusta ehkäistään suunnittelulla, delegoinnilla, selkeillä rajoilla työn ja vapaa-ajan välillä, sekä esihenkilön tuella.
Kehitysehdotuksena korostamme ravintolapäälliköiden vahvempaa tukemista heidän oman esihenkilönsä taholta. Ehdotamme myös selkeitä ohjeita vaikeiden ristiriitatilanteiden käsittelyyn, sekä linjauksia siitä, milloin esihenkilöä voi tavoitella hänen vapaa-ajallaan. Nostamme esille myös sen, miten taloudelliset rajoitukset vaikuttavat merkittävästi työhyvinvointiin, tähän tulisi kiinnittää enemmän huomiota.
Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla. Teimme tutkimuksen puolistrukturoituina yksilöhaastatteluina. Rajasimme tutkimuksemme alle 30-vuotiaisiin ravintolapäälliköihin. Tutkimukseen osallistui seitsemän haastateltavaa neljästä eri pikaruoka-alan ketjusta. Haastattelujen vastaukset analysoitiin anonyymeinä. Tietoperusta keskittyy työhyvinvointiin, ravintola-alalla johtamiseen ja työn kuormitustekijöihin. Haastattelukysymykset pohjautuivat näihin aiheisiin.
Haastateltavat korostivat perusasioiden – unen, ravinnon, liikunnan ja harrastusten merkitystä jaksamiselle. Työnkuva on laaja, mikä korostaa työn ja vapaa-ajan erottamisen merkitystä. Työn haastavimpia puolia ovat henkilöstöön liittyvät ristiriidat, jatkuva tavoitettavissa olo ja paine kahdesta suunnasta: työnantajan tavoitteista ja työntekijöiden tarpeista. Kuormitusta ehkäistään suunnittelulla, delegoinnilla, selkeillä rajoilla työn ja vapaa-ajan välillä, sekä esihenkilön tuella.
Kehitysehdotuksena korostamme ravintolapäälliköiden vahvempaa tukemista heidän oman esihenkilönsä taholta. Ehdotamme myös selkeitä ohjeita vaikeiden ristiriitatilanteiden käsittelyyn, sekä linjauksia siitä, milloin esihenkilöä voi tavoitella hänen vapaa-ajallaan. Nostamme esille myös sen, miten taloudelliset rajoitukset vaikuttavat merkittävästi työhyvinvointiin, tähän tulisi kiinnittää enemmän huomiota.
