Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Nuorten ravintolapäälliköiden työn kuormitustekijät pikaruoka-alalla : ja niiden vaikutus työhyvinvointiin

Sankilampi, Johanna; Leinonen, Katriina (2025)

 
Avaa tiedosto
Johanna Sankilampi_Katriina Leinonen.pdf (571.5Kt)
Lataukset: 

Avoin saatavuus / Open access / Öppen tillgång
Sankilampi, Johanna
Leinonen, Katriina
2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025120332165
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, millaisia kuormitustekijöitä nuoret ravintolapäälliköt kohtaavat työssään ja kuinka ne vaikuttavat heidän työhyvinvointiinsa pikaruoka-alalla. Tavoitteena oli myös löytää keinoja vähentämään ja ehkäisemään kuormitustekijöiden vaikutuksia.

Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla. Teimme tutkimuksen puolistrukturoituina yksilöhaastatteluina. Rajasimme tutkimuksemme alle 30-vuotiaisiin ravintolapäälliköihin. Tutkimukseen osallistui seitsemän haastateltavaa neljästä eri pikaruoka-alan ketjusta. Haastattelujen vastaukset analysoitiin anonyymeinä. Tietoperusta keskittyy työhyvinvointiin, ravintola-alalla johtamiseen ja työn kuormitustekijöihin. Haastattelukysymykset pohjautuivat näihin aiheisiin.

Haastateltavat korostivat perusasioiden – unen, ravinnon, liikunnan ja harrastusten merkitystä jaksamiselle. Työnkuva on laaja, mikä korostaa työn ja vapaa-ajan erottamisen merkitystä. Työn haastavimpia puolia ovat henkilöstöön liittyvät ristiriidat, jatkuva tavoitettavissa olo ja paine kahdesta suunnasta: työnantajan tavoitteista ja työntekijöiden tarpeista. Kuormitusta ehkäistään suunnittelulla, delegoinnilla, selkeillä rajoilla työn ja vapaa-ajan välillä, sekä esihenkilön tuella.

Kehitysehdotuksena korostamme ravintolapäälliköiden vahvempaa tukemista heidän oman esihenkilönsä taholta. Ehdotamme myös selkeitä ohjeita vaikeiden ristiriitatilanteiden käsittelyyn, sekä linjauksia siitä, milloin esihenkilöä voi tavoitella hänen vapaa-ajallaan. Nostamme esille myös sen, miten taloudelliset rajoitukset vaikuttavat merkittävästi työhyvinvointiin, tähän tulisi kiinnittää enemmän huomiota.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste