Ravinnon merkitys gerastenian ehkäisemiseen ikääntyneillä henkilöillä
Ihalainen, Hannu; Vuokila, Iida (2025)
Ihalainen, Hannu
Vuokila, Iida
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025120933789
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025120933789
Tiivistelmä
Opinnäytetyössämme aiheena oli ravinnon merkitys gerastenian ehkäisemisessä ikääntyneillä henkilöillä. Tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää ravitsemuksen toteuttamisessa ikääntyneille henkilölle gerastenian ehkäisemiseksi ja toimintakyvyn tukemiseksi. Työmme toimeksiantajana toimi GeroDigi–hanke. Hankkeen tavoitteena oli gerontologisen hoitotyön osaamisen vahvistaminen. Kouluyhteisömme Lapin ammattikorkeakoulu kuului hankkeen toteuttajiin.
Tietoperustassa käsittelimme ikääntyneen henkilön ravitsemusta, gerasteniaa sekä toimintakyvyn merkitystä ikääntyessä. Tutkimusmenetelmänä työssämme käytimme kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, jossa tiivistimme jo olemassa olevaa aineistoa sekä yhdistimme viimeaikaista ja tieteellisesti varmaa tietoa ikääntyneen ravitsemuksen vaikutuksesta gerasteniaan. Aineiston hankimme työhön käyttämällä Lapin ammattikorkeakoulun kirjaston käytössä olevia tietokantoja, joita olivat Cinahl ja Medic. Tämän lisäksi käytimme Google–hakua. Saamistamme hakutuloksista valitsimme kahdeksan tutkimusta, joiden otsikoiden ja tiivistelmä- ja loppupäätelmäkappaleiden sisältö vastasi opinnäytetyömme aiheeseen.
Työmme tuloksissa painotettiin ravinnon monipuolisuuden merkitystä gerastenian ehkäisemisessä, erityisesti proteiinien, energian ja vitamiinien tarpeellisuutta. Tärkeää oli tutkimusten mukaan myös, että vajaaravitsemuksen riskiin puututaan nopeasti. Myös ravitsemusneuvonta koettiin tärkeäksi.
Tietoperustassa käsittelimme ikääntyneen henkilön ravitsemusta, gerasteniaa sekä toimintakyvyn merkitystä ikääntyessä. Tutkimusmenetelmänä työssämme käytimme kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, jossa tiivistimme jo olemassa olevaa aineistoa sekä yhdistimme viimeaikaista ja tieteellisesti varmaa tietoa ikääntyneen ravitsemuksen vaikutuksesta gerasteniaan. Aineiston hankimme työhön käyttämällä Lapin ammattikorkeakoulun kirjaston käytössä olevia tietokantoja, joita olivat Cinahl ja Medic. Tämän lisäksi käytimme Google–hakua. Saamistamme hakutuloksista valitsimme kahdeksan tutkimusta, joiden otsikoiden ja tiivistelmä- ja loppupäätelmäkappaleiden sisältö vastasi opinnäytetyömme aiheeseen.
Työmme tuloksissa painotettiin ravinnon monipuolisuuden merkitystä gerastenian ehkäisemisessä, erityisesti proteiinien, energian ja vitamiinien tarpeellisuutta. Tärkeää oli tutkimusten mukaan myös, että vajaaravitsemuksen riskiin puututaan nopeasti. Myös ravitsemusneuvonta koettiin tärkeäksi.
