dc.contributor.author | Kumpula, Paula | - |
dc.date.accessioned | 2015-05-18T08:49:57Z | |
dc.date.available | 2015-05-18T08:49:57Z | |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.uri | URN:NBN:fi:amk-201505158281 | - |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/92391 | |
dc.description.abstract | Ikäihmisten hyvä ravitsemustila, säännöllinen ruokailu ja riittävä ravinnonsaanti ovat olennaisen tärkeitä asioita kotona asumisen tukemisessa.
Sairauksien ja avuntarpeen lisääntyessä usein myös ravitsemustila heikkenee. Virheravitsemuksesta seuraa lisääntynyttä sairastuvuutta, tahatonta laihtumista, lihaskadon kiihtymistä ja toimintakyvyn heikkenemistä. Samoin sairauksista toipuminen hidastuu tai estyy.
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 28.12.2013/980 (Ikälaki) velvoittaa kuntia laatimaan suunnitelman toimenpiteistä, joilla se tukee ikääntyneen väestön hyvinvointia, toimintakykyä, sekä itsenäistä suoriutumista. Suunnittelussa tulee painottaa kotona asumista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä.
Opinnäytetyön tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kalajoen kaupungissa kotona asuvien ≥ 75–vuotiaiden ikäihmisten ravitsemuksellista nykytilaa. Tutkimusaineisto koottiin kyselylomakkeella, jossa heiltä kysyttiin tietoja elintarvikkeiden hankinnasta, ruoanvalmistustavoista, aterioinnista, elintarvikkeiden käytöstä, itse koetusta terveyden- ja ravitsemustilasta sekä saadusta ravitsemusohjauksesta.
Tutkimuksen pääkohderyhmänä olivat kotonaan asuvat ≥ 75–vuotiaat (n=76), päivätoiminnan ryhmissä olevat henkilöt, joista osa kuului jo kotiin annettavien palveluiden piiriin ja osa heistä pystyi suoriutumaan kaikista toimistaan vielä itsenäisesti sekä kotona asuvat kotihoidon- ja ateriapalveluiden asiakkaina olevat henkilöt.
Tutkimuksen tulosten perusteella ravitsemusohjaukselle ja -neuvonnalle on tarvetta. Erityisesti miesten ruokailuun ja ravitsemuksellisiin asioihin kokonaisuudessaan tulisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. Tulosten mukaan alle puolet yksin ruokailevista miehistä ilmoitti syövänsä säännöllisesti lounaan ja päivällisen ja puolet iltapalan. Yksin ruokailevista naisista 96 % ilmoitti syövänsä säännöllisesti lounaan, 80 % päivällisen ja 89 % iltapalan. Lisäksi avio- tai asumusero sekä leskeksi jääminen vaikuttavat ruokailtavien aterioiden määrään alentavasti. | fi |
dc.description.abstract | Elderly people´s good nutritional state, regular eating and sufficient nutrition intake are essential matters when supporting their home living.
Increasing illnesses and need for assistance weaken the nutritional state of the elderly. Incorrect nutrition leads to the risk of illness, unintentional weight loss, accelerated muscle atrophy and decreasing ability to function. Likewise the recovery from illnesses slows down or is prevented.
Act on Supporting the Functional Capacity of the Older Population and on Social and Health Services for Older Persons 28.12.2013/980, obliges municipalities to draw up a plan of measures to support the welfare of the senior population, their ability to function and manage independently. Home living and rehabilitation measures should be emphasized.
The objective of the thesis was to find out the current nutritional state of the home living elderly people aged ≥ 75, in the town of Kalajoki. The research material was collected with a questionnaire. The elderly were asked about their acquisition of foods, food preparation methods, dietary habits, use of foodstuffs, experiences of their own health and nutritional state and the nutritional guidance they had received.
The main target of the study were the elderly people who participated in day activity groups, some of them already belonging in the home service circuit, some of them still being able to perform the daily tasks independently as well as the home living customers of home care and catering services.
On the basis of the results of the study, there is a need for nutrition guidance. More attention should especially be paid to men's eating and nutritional matters. Less than 50% of the alone eating men had a regular lunch and dinner. 50 % of them had an evening meal regularly. 96 % of the alone eating women had a regular lunch, 80 % dinner and 89 % an evening meal regularly. Divorce or judicial separation and remaining a widow affected reducing the number of the daily meals. | en |
dc.language.iso | fin | - |
dc.publisher | Seinäjoen ammattikorkeakoulu | - |
dc.rights | All rights reserved | - |
dc.subject | ikääntyneet | |
dc.subject | ravitsemus | |
dc.subject | ohjaus | |
dc.title | Kotona asuvien ikäihmisten ruokatottumukset ja ravitsemus Kalajoen kaupungissa | fi |
dc.type.ontasot | fi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis| | |
dc.identifier.dscollection | 10024/136 | - |
dc.organization | Seinäjoen ammattikorkeakoulu | - |
dc.contributor.organization | Seinäjoen ammattikorkeakoulu | - |
dc.subject.keyword | ikääntyneet | - |
dc.subject.keyword | ravitsemus | - |
dc.subject.keyword | ravitsemustilan arviointi | - |
dc.subject.keyword | ravitsemusohjaus | - |
dc.subject.degreeprogram | fi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant| | - |
dc.subject.discipline | Ravitsemispalvelut | - |