Ravintolan asiakkaiden kiinnostus ruokatrendejä kohtaan
Porkola, Tiina (2015)
Porkola, Tiina
Vaasan ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505219357
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505219357
Tiivistelmä
Ruokatrendit kiinnostavat ihmisiä koko ajan enemmän. Ruokavalinnalla ravintolassa voidaan osoittaa kuuluvansa johonkin tiettyyn sosiaaliluokkaan ja osoittaa kannattavamme jotakin tiettyä ruokavaliota esimerkiksi sen terveysvaikutusten vuoksi. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin sitä, ovatko tietyn ravintolan asiakkaat kiinnostuneita uusimmista ruokatrendeistä ja noudattavatko he niitä. Opinnäytetyössä on tuotu esiin viralliset ravitsemussuositukset, vähähiilihydraattinen sekä gluteeniton ruokavalio. Kysely suoritettiin ravintolan asiakkaille kesällä 2012. Kysely oli kvantitatiivinen. Vastauksia palautui 93 kappaletta.
Palasin asiaan uudestaan vuonna 2015 kysymällä tästä samasta ravintolasta, ovatko nämä silloin ja vieläkin pinnalla olevat ruokatrendit näkyvissä ravintolan asiakkaiden keskuudessa vai ovatko ne jopa nostaneet suosiotaan? Vuonna 2012 tehdyssä kyselyssä selvisi, että iällä, sukupuolella ja koulutuksella ei ollut suurta merkitystä siinä, miten kiinnostuneita ihmiset olivat ruokatrendeistä. Viralliset ravitsemussuositukset sekä vähähiilihydraattinen ruokavalio kiinnostivat ihmisiä, kun taas gluteeniton ruokavalio ei niinkään. Saattoi olla, että gluteeniton ruokavalio trendinä oli vuonna 2012 vielä niin uusi asia, että ihmiset eivät olleet tietoisia sen terveysvaikutuksista. Vuonna 2015 ravintolan mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio on pitänyt pintansa ja gluteeniton ruokavalio nostanut suosiotaan sen terveysvaikutusten vuoksi, ei keliakian hoidon vuoksi.
Palasin asiaan uudestaan vuonna 2015 kysymällä tästä samasta ravintolasta, ovatko nämä silloin ja vieläkin pinnalla olevat ruokatrendit näkyvissä ravintolan asiakkaiden keskuudessa vai ovatko ne jopa nostaneet suosiotaan? Vuonna 2012 tehdyssä kyselyssä selvisi, että iällä, sukupuolella ja koulutuksella ei ollut suurta merkitystä siinä, miten kiinnostuneita ihmiset olivat ruokatrendeistä. Viralliset ravitsemussuositukset sekä vähähiilihydraattinen ruokavalio kiinnostivat ihmisiä, kun taas gluteeniton ruokavalio ei niinkään. Saattoi olla, että gluteeniton ruokavalio trendinä oli vuonna 2012 vielä niin uusi asia, että ihmiset eivät olleet tietoisia sen terveysvaikutuksista. Vuonna 2015 ravintolan mukaan vähähiilihydraattinen ruokavalio on pitänyt pintansa ja gluteeniton ruokavalio nostanut suosiotaan sen terveysvaikutusten vuoksi, ei keliakian hoidon vuoksi.