Palkokasvit ja niiden käyttö lypsylehmien ruokinnassa
Henell, Kristiina; Mikkonen, Aura (2015)
Henell, Kristiina
Mikkonen, Aura
Savonia-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505229606
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505229606
Tiivistelmä
Palkokasveilla on monia ominaisuuksia, joiden vuoksi ne ovat erinomaisia rehukasveja lypsylehmille. Ne pystyvät parantamaan lohkon typpitaloutta juurinystyröiden ja biologisen typensidonnan kautta. Palkokasveille on myös omi-naista laaja ja syvä juuristo, jonka avulla ne kuohkeuttavat maata. Palkokasvien hyviä ruokinnallisia ominaisuuksia ovat niiden korkeat valkuais- ja kivennäisainepitoisuudet sekä suuret sadot ja maittavuuden parantaminen.
Tämä opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta, jossa tarkastellaan palkokasvien viljelyllisiä sekä ruokinnallisia ominai-suuksia, sekä tutkimusosioista, joka käsittelee PalkoSavo-hankkeen ruokintakoetta. Ruokintakoe suoritettiin loppu-vuodesta 2014 LUKE Maaningan tutkimuspihatossa holstein- ja ayrshire-rotuisilla koelehmillä. Tutkimuksessa tarkas-teltiin kolmen erilaisen koeseosrehun ruokinnalla saatavia maitomääriä sekä maidon pitoisuuksia ja rehun kuiva-aineen syöntiä. Hankkeen tutkimukseen kuului myös käytettyjen koeseosrehujen laboratorioanalysointi. Opinnäytetyö sisältää myös kuvauksen ruokintatutkimuksessa käytetyn rehukasvuston tarkkailusta, joka suoritettiin kesällä 2014 Maaningalla. Kasvuston tarkkailuun kuului muun muassa härkäpapu- ja valkolupiinikasvustojen pituus- ja kuiva-ainemittaukset sekä kasvuston kehitysvaiheen arviointi.
Tutkimuksessa käytettiin kolmea koerehua, jotka olivat yleisseosrehu, härkäpapuseosrehu sekä rypsitön seosrehu. Yleisseosrehu sisälsi nurmisäilörehua, rypsiä, kivennäistä ja ohraa. Härkäpapuseosrehun kuiva-aineesta 75 % oli härkäpapusäilörehua, ja loppu nurmisäilörehua, ohraa ja kivennäistä. Rypsittömässä seosrehussa oli vain nurmisäilö-rehua, ohraa sekä kivennäistä. Koerehujen väkirehupitoisuus oli 40 %. Yleisseosrehun ja härkäpapuseosrehun valku-aispitoisuus pyrittiin pitämään samana koko kokeen ajan.
Härkäpapuseosrehulla saavutetut tulokset olivat yhtä mittaria lukuunottamatta lähes samantasoiset kuin yleisseosre-hulla saavutetut tulokset. Ainut merkitsevä ero saavutettiin energiakorjatun maidon tuotoksessa. Maitotuotoksessa ero ei ollut merkitsevä. Rypsittömällä seosrehulla saatiin tutkimuksessa heikoimmat tulokset. Tuloksista voidaan teh-dä se johtopäätös, että härkäpavulla voidaan ainakin osittain korvata rypsi lypsylehmien ruokinnassa ilman tuotoksen laskua.
Suomen valkuaisomavaraisuus on tällä hetkellä noin 16 %, kun koko EU:n vastaava on noin 20–30 %. Palkokasvien viljelyalaa laajentamalla olisi mahdollista nostaa Suomen valkuaisomavaraisuutta, ja samalla pienentää tilakohtaisesti rehukustannuksia valkuaisen ollessa useimmiten rehun kallein komponentti. Härkäpapu osoittautui PalkoSavo-hankkeen tutkimuksessa viljelyvarmaksi sekä runsassatoisaksi palkokasviksi, joka on lisäksi maittava ja kilpailuky-kyinen karkearehu nurmisäilörehun rinnalla.
Tämä opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta, jossa tarkastellaan palkokasvien viljelyllisiä sekä ruokinnallisia ominai-suuksia, sekä tutkimusosioista, joka käsittelee PalkoSavo-hankkeen ruokintakoetta. Ruokintakoe suoritettiin loppu-vuodesta 2014 LUKE Maaningan tutkimuspihatossa holstein- ja ayrshire-rotuisilla koelehmillä. Tutkimuksessa tarkas-teltiin kolmen erilaisen koeseosrehun ruokinnalla saatavia maitomääriä sekä maidon pitoisuuksia ja rehun kuiva-aineen syöntiä. Hankkeen tutkimukseen kuului myös käytettyjen koeseosrehujen laboratorioanalysointi. Opinnäytetyö sisältää myös kuvauksen ruokintatutkimuksessa käytetyn rehukasvuston tarkkailusta, joka suoritettiin kesällä 2014 Maaningalla. Kasvuston tarkkailuun kuului muun muassa härkäpapu- ja valkolupiinikasvustojen pituus- ja kuiva-ainemittaukset sekä kasvuston kehitysvaiheen arviointi.
Tutkimuksessa käytettiin kolmea koerehua, jotka olivat yleisseosrehu, härkäpapuseosrehu sekä rypsitön seosrehu. Yleisseosrehu sisälsi nurmisäilörehua, rypsiä, kivennäistä ja ohraa. Härkäpapuseosrehun kuiva-aineesta 75 % oli härkäpapusäilörehua, ja loppu nurmisäilörehua, ohraa ja kivennäistä. Rypsittömässä seosrehussa oli vain nurmisäilö-rehua, ohraa sekä kivennäistä. Koerehujen väkirehupitoisuus oli 40 %. Yleisseosrehun ja härkäpapuseosrehun valku-aispitoisuus pyrittiin pitämään samana koko kokeen ajan.
Härkäpapuseosrehulla saavutetut tulokset olivat yhtä mittaria lukuunottamatta lähes samantasoiset kuin yleisseosre-hulla saavutetut tulokset. Ainut merkitsevä ero saavutettiin energiakorjatun maidon tuotoksessa. Maitotuotoksessa ero ei ollut merkitsevä. Rypsittömällä seosrehulla saatiin tutkimuksessa heikoimmat tulokset. Tuloksista voidaan teh-dä se johtopäätös, että härkäpavulla voidaan ainakin osittain korvata rypsi lypsylehmien ruokinnassa ilman tuotoksen laskua.
Suomen valkuaisomavaraisuus on tällä hetkellä noin 16 %, kun koko EU:n vastaava on noin 20–30 %. Palkokasvien viljelyalaa laajentamalla olisi mahdollista nostaa Suomen valkuaisomavaraisuutta, ja samalla pienentää tilakohtaisesti rehukustannuksia valkuaisen ollessa useimmiten rehun kallein komponentti. Härkäpapu osoittautui PalkoSavo-hankkeen tutkimuksessa viljelyvarmaksi sekä runsassatoisaksi palkokasviksi, joka on lisäksi maittava ja kilpailuky-kyinen karkearehu nurmisäilörehun rinnalla.