Pastakoneen annostelutarkkuuden parantaminen : Satmec-annostelukone
Lavonen, Jani (2015)
Lavonen, Jani
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052510099
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052510099
Tiivistelmä
Insinöörityössä tutkittiin Satmec-pasta-annostelukoneen annostelutarkkuutta ja testattiin erilaisten muutosten vaikutuksia annostelutarkkuuteen. Työn tavoitteena oli annostelutarkkuuden parantaminen lähelle resepteissä mainittuja arvoja. Lisäksi tutkittiin paiston ja jäähdytyksen aikaisia painon pienenemistä, josta voitiin päätellä yli- tai aliannostelemisen määriä. Mittauskertoja oli yhteensä 11 kappaletta.
Työssä mitattiin broileripastan ja kinkku-ananaspastan 700 gramman annoskokojen annosteluja, jotka olivat aikaisemmin heitelleet suuresti. Työssä mitattiin kuiva-ainepainon lisäksi myös kastikkeen paino. Tulosten avulla havaittiin ongelmia sekä kuiva-annostelussa että kastikkeen annostelussa, minkä lisäksi myös pastalaatujen välillä oli suuria eroja. Uunissa ja jäähdytyksessä broileripastan paino keveni keskimäärin 50 grammaa vuoalta. Vaikka broileripastaa annosteltiinkin 20 grammaa yli tavoitteen, ei voida suositella annostelun vähentämistä suuren heittelyn takia, kun haluttaan taata tuotteen minimipaino.
Työssä saatiin kastikkeen annostelua parannettua. Annostelutarkkuuden keskihajonta saatiin jopa alle 3 gramman. Kuiva-aineiden annostelussa päästiin testaamaan vain ohjelmallisia muutoksia, mutta saadut tulokset osoittivat laitteen annostelevan pelkillä ohjelman muutoksilla jopa kaksi kertaa tarkemmin kuin aikaisemmin. Yli 10 gramman keskihajonta saatiin pienennettyä 5,4 grammaan. Vaihtelu mittauspäivien osalta oli suuri, mikä hankaloitti täysin varmojen johtopäätöksien tekemistä, mutta varsinkin kastikkeen annostelun kohdalla tulokset olivat lupaavia. Tämän perusteella yritystä suositellaan miettimään kastikkeenannosteluun tehtyjen muutosten käyttöönottoa.
Tuloksissa huomattiin myös suuria eroja broileripastan ja kinkku-ananaspastan välillä. Laite annosteli broileripastaa huomattavasti tarkemmin kuin kinkku-ananaspastaa. Tulosten pe-rusteella olisi suositeltavaa ajaa molemmat pastat omilla ohjelmillaan. Kaksi erilistä ajo-ohjelmaa mahdollistaisi broileripastan tarkan annostelun lisäksi myös kinkku-ananaspastan annostelun tarkemmin. Tämänhetkisellä (kokeiden aikana muutetulla) ohjelmalla pystytään annostelemaan tarkasti vain broileripastan kuiva-aineita, mutta ei kinkku-ananaspastan.
Insinöörityön yleisesti julkaistavasta versiosta on poistettu yrityksen salassa pidettävät tiedot. Nämä tiedot on esitetty yrityksen omassa versiossa.
Työssä mitattiin broileripastan ja kinkku-ananaspastan 700 gramman annoskokojen annosteluja, jotka olivat aikaisemmin heitelleet suuresti. Työssä mitattiin kuiva-ainepainon lisäksi myös kastikkeen paino. Tulosten avulla havaittiin ongelmia sekä kuiva-annostelussa että kastikkeen annostelussa, minkä lisäksi myös pastalaatujen välillä oli suuria eroja. Uunissa ja jäähdytyksessä broileripastan paino keveni keskimäärin 50 grammaa vuoalta. Vaikka broileripastaa annosteltiinkin 20 grammaa yli tavoitteen, ei voida suositella annostelun vähentämistä suuren heittelyn takia, kun haluttaan taata tuotteen minimipaino.
Työssä saatiin kastikkeen annostelua parannettua. Annostelutarkkuuden keskihajonta saatiin jopa alle 3 gramman. Kuiva-aineiden annostelussa päästiin testaamaan vain ohjelmallisia muutoksia, mutta saadut tulokset osoittivat laitteen annostelevan pelkillä ohjelman muutoksilla jopa kaksi kertaa tarkemmin kuin aikaisemmin. Yli 10 gramman keskihajonta saatiin pienennettyä 5,4 grammaan. Vaihtelu mittauspäivien osalta oli suuri, mikä hankaloitti täysin varmojen johtopäätöksien tekemistä, mutta varsinkin kastikkeen annostelun kohdalla tulokset olivat lupaavia. Tämän perusteella yritystä suositellaan miettimään kastikkeenannosteluun tehtyjen muutosten käyttöönottoa.
Tuloksissa huomattiin myös suuria eroja broileripastan ja kinkku-ananaspastan välillä. Laite annosteli broileripastaa huomattavasti tarkemmin kuin kinkku-ananaspastaa. Tulosten pe-rusteella olisi suositeltavaa ajaa molemmat pastat omilla ohjelmillaan. Kaksi erilistä ajo-ohjelmaa mahdollistaisi broileripastan tarkan annostelun lisäksi myös kinkku-ananaspastan annostelun tarkemmin. Tämänhetkisellä (kokeiden aikana muutetulla) ohjelmalla pystytään annostelemaan tarkasti vain broileripastan kuiva-aineita, mutta ei kinkku-ananaspastan.
Insinöörityön yleisesti julkaistavasta versiosta on poistettu yrityksen salassa pidettävät tiedot. Nämä tiedot on esitetty yrityksen omassa versiossa.