Ikäihmisten ravitsemus : ikäihmisten ravinnonsaannin havainnoiminen ryhmäkodissa
Laukkanen, Anne; Pitkäaho, Heli (2016)
Laukkanen, Anne
Pitkäaho, Heli
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016101315143
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016101315143
Tiivistelmä
Ikäihmisen ravitsemuksen pääkohtina useimpien tutkimusten mukaan on turvata riittävä energian ja proteiinin saanti. Hyvä ravitsemustila on edellytys sairauksista toipumiseen, toimintakyvyn ylläpitoon ja terveydentilaan. Virheravitsemusta esiintyy pysyvässä laitoshoidossa olevilla ikäihmisillä jopa 23–85%. Vanhainkotien asukkailla hyvin tavallinen ravitsemusvirhe on proteiinialiravitsemus, sen esiintyvyys vaihtelee 6-71 % välillä.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on havainnoida ikäihmisten ravinnonsaannin toteutumista pääkaupunkiseudun ryhmäkodissa. Havainnoimme erityisesti ikäihmisten proteiinin ja energian saantia. Opinnäytetyö on osa ravitsemus ja ruokailu seniori-ikäisten hoivapalveluissa- hanketta. Hankkeen tavoitteena on kehittää hoivapalveluja tuottavan yrityksen Attendon kanssa seniori-ikäisten ruokailua keskeisenä osana asiakaslähtöistä ravitsemushoitoa hoivakodeissa. Hanke toteutetaan Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä.
Opinnäytetyö toteutettiin havainnoimalla ikäihmisille tarjottuja aterioita. Teimme tutkimusta ikäihmisen ravitsemuksesta neljän päivän ajan alkuvuodesta 2016. Tutkimme ikäihmisten ravinnonsaantia valokuvaamalla tarjotut ateriat ennen ja jälkeen ruokailun sekä kirjasimme syödyn ruuan määrän valtion ravitsemusneuvottelukunnan tekemään seurantalomakkeeseen. Tulokset käsittelimme kvantitatiivisin menetelmin ja tilastoimme ne käyttäen SPSS-ohjelmistoa ja Excel-ohjelmaa.
Opinnäytetyön tulosten mukaan neljän päivän aikana energian saannin keskiarvo vaihteli välillä 1171–1541 kcal/vrk ja proteiinin saannin keskiarvo vaihteli välillä 50,5–62,0 g/vrk. Ikäihmisen energian saanti vuorokaudessa jäi useimpina päivinä alle valtion ravitsemusneuvottelukunnan saantisuosituksen, joka on 1500 kcal/vrk. Proteiinin saanti jäi reilusti alle saantisuosituksen joka on 80–100 g/vrk tutkimuksen jokaisena päivänä.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää ryhmäkodin asukkaiden ravitsemushoidon kehittämisessä ja sitä kautta vaikuttaa elämänlaadun paranemiseen.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on havainnoida ikäihmisten ravinnonsaannin toteutumista pääkaupunkiseudun ryhmäkodissa. Havainnoimme erityisesti ikäihmisten proteiinin ja energian saantia. Opinnäytetyö on osa ravitsemus ja ruokailu seniori-ikäisten hoivapalveluissa- hanketta. Hankkeen tavoitteena on kehittää hoivapalveluja tuottavan yrityksen Attendon kanssa seniori-ikäisten ruokailua keskeisenä osana asiakaslähtöistä ravitsemushoitoa hoivakodeissa. Hanke toteutetaan Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä.
Opinnäytetyö toteutettiin havainnoimalla ikäihmisille tarjottuja aterioita. Teimme tutkimusta ikäihmisen ravitsemuksesta neljän päivän ajan alkuvuodesta 2016. Tutkimme ikäihmisten ravinnonsaantia valokuvaamalla tarjotut ateriat ennen ja jälkeen ruokailun sekä kirjasimme syödyn ruuan määrän valtion ravitsemusneuvottelukunnan tekemään seurantalomakkeeseen. Tulokset käsittelimme kvantitatiivisin menetelmin ja tilastoimme ne käyttäen SPSS-ohjelmistoa ja Excel-ohjelmaa.
Opinnäytetyön tulosten mukaan neljän päivän aikana energian saannin keskiarvo vaihteli välillä 1171–1541 kcal/vrk ja proteiinin saannin keskiarvo vaihteli välillä 50,5–62,0 g/vrk. Ikäihmisen energian saanti vuorokaudessa jäi useimpina päivinä alle valtion ravitsemusneuvottelukunnan saantisuosituksen, joka on 1500 kcal/vrk. Proteiinin saanti jäi reilusti alle saantisuosituksen joka on 80–100 g/vrk tutkimuksen jokaisena päivänä.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää ryhmäkodin asukkaiden ravitsemushoidon kehittämisessä ja sitä kautta vaikuttaa elämänlaadun paranemiseen.