dc.contributor.author | Laukkanen, Anne | - |
dc.contributor.author | Pitkäaho, Heli | - |
dc.date.accessioned | 2016-10-17T07:36:16Z | |
dc.date.available | 2016-10-17T07:36:16Z | |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.uri | URN:NBN:fi:amk-2016101315143 | - |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/116115 | |
dc.description.abstract | Ikäihmisen ravitsemuksen pääkohtina useimpien tutkimusten mukaan on turvata riittävä energian ja proteiinin saanti. Hyvä ravitsemustila on edellytys sairauksista toipumiseen, toimintakyvyn ylläpitoon ja terveydentilaan. Virheravitsemusta esiintyy pysyvässä laitoshoidossa olevilla ikäihmisillä jopa 23–85%. Vanhainkotien asukkailla hyvin tavallinen ravitsemusvirhe on proteiinialiravitsemus, sen esiintyvyys vaihtelee 6-71 % välillä.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on havainnoida ikäihmisten ravinnonsaannin toteutumista pääkaupunkiseudun ryhmäkodissa. Havainnoimme erityisesti ikäihmisten proteiinin ja energian saantia. Opinnäytetyö on osa ravitsemus ja ruokailu seniori-ikäisten hoivapalveluissa- hanketta. Hankkeen tavoitteena on kehittää hoivapalveluja tuottavan yrityksen Attendon kanssa seniori-ikäisten ruokailua keskeisenä osana asiakaslähtöistä ravitsemushoitoa hoivakodeissa. Hanke toteutetaan Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä.
Opinnäytetyö toteutettiin havainnoimalla ikäihmisille tarjottuja aterioita. Teimme tutkimusta ikäihmisen ravitsemuksesta neljän päivän ajan alkuvuodesta 2016. Tutkimme ikäihmisten ravinnonsaantia valokuvaamalla tarjotut ateriat ennen ja jälkeen ruokailun sekä kirjasimme syödyn ruuan määrän valtion ravitsemusneuvottelukunnan tekemään seurantalomakkeeseen. Tulokset käsittelimme kvantitatiivisin menetelmin ja tilastoimme ne käyttäen SPSS-ohjelmistoa ja Excel-ohjelmaa.
Opinnäytetyön tulosten mukaan neljän päivän aikana energian saannin keskiarvo vaihteli välillä 1171–1541 kcal/vrk ja proteiinin saannin keskiarvo vaihteli välillä 50,5–62,0 g/vrk. Ikäihmisen energian saanti vuorokaudessa jäi useimpina päivinä alle valtion ravitsemusneuvottelukunnan saantisuosituksen, joka on 1500 kcal/vrk. Proteiinin saanti jäi reilusti alle saantisuosituksen joka on 80–100 g/vrk tutkimuksen jokaisena päivänä.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää ryhmäkodin asukkaiden ravitsemushoidon kehittämisessä ja sitä kautta vaikuttaa elämänlaadun paranemiseen. | fi |
dc.description.abstract | According to most recent studies, the main focus of the nutrition of elderly people is to en-sure adequate intake of energy and protein. Good nutrition is essential for recovery from illness and maintaining functionality and good health. As many as 23 to 85 per cent of elderly people in permanent institutional care suffer from malnutrition. A very common type of malnutrition among care home residents is protein undernutrition, with prevalence rates between 6 and 71 per cent.
The aim of this study is to observe the nutrition of the residents in a senior group home in the greater Helsinki area. We observed in particular the protein and energy intake of the elderly. This study is a part of the Nutrition and Meals in Senior Care Services project. The project is aimed at developing the meal services for the elderly in care homes as an integral part of customer-oriented nutritional care in co-operation with care provider company Attendo. The project is implemented in co-operation with Metropolia University of Applied Sciences.
The study was carried out by observing the meals provided for the elderly over four days in the beginning of the year 2016. We studied the nutrition by photographing the meals before and after they were served, and noted the amount of food consumed in a monitoring form drawn by the National Nutrition Council. The data was then compiled quantitatively and the statistics analysed using SPSS software and Excel program.
The data shows that during the four days, the average daily energy intake varied between 1,171 and 1,541 kcal, and the average daily protein intake varied between 50.5 and 62.0 g. During most days, the daily energy intake was less than the 1,500 kcal recommended by the National Nutrition Council. On all of the study days, the daily protein intake was considerably less than the recommended 80 to 100 g.
The results of this study can be used to develop the nutritional care, and subsequently the quality of life, of the group home residents. | en |
dc.language.iso | fin | - |
dc.publisher | Metropolia Ammattikorkeakoulu | - |
dc.rights | All rights reserved | - |
dc.title | Ikäihmisten ravitsemus : ikäihmisten ravinnonsaannin havainnoiminen ryhmäkodissa | fi |
dc.type.ontasot | fi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis| | |
dc.identifier.dscollection | 10024/210 | - |
dc.organization | Metropolia Ammattikorkeakoulu | - |
dc.contributor.organization | Metropolia Ammattikorkeakoulu | - |
dc.subject.keyword | Ikäihminen | - |
dc.subject.keyword | ikääntyneen ravitsemussuositukset | - |
dc.subject.keyword | aliravitsemus | - |
dc.subject.keyword | ryhmäkoti | - |
dc.subject.keyword | proteiinin saanti | - |
dc.subject.keyword | energian saanti | - |
dc.subject.keyword | havainnointi | - |
dc.subject.specialization | Sairaanhoitaja AMK | - |
dc.subject.degreeprogram | fi=Hoitotyö|sv=Vård|en=Nursing| | - |
dc.subject.discipline | Hoitotyön koulutusohjelma | - |