Vegaaniruokavaliota noudattavan diabeetikon hiilihydraattiopas
Jokinen, Anna (2018)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Jokinen, Anna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805199063
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805199063
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on toteutettu toiminnallisena opinnäytetyönä, jonka produktiivinen osuus on hiilihydraattiopas vegaaniruokavaliota noudattaville diabeetikoille omahoidon tueksi sekä informatiiviseksi työkaluksi diabeteksen parissa työskenteleville hoitotyön ammattilaisille.
Hiilihydraattioppaan tavoitteena on olla informatiivinen, selkeä, helposti ymmärrettävä sekä luotettava. Vegaaniruokavaliota noudattavan diabeetikon hiilihydraattiopas on suunniteltu niin, että se houkuttelisi sekä motivoisi opinnäytetyön kohderyhmää joko tarkastelemaan omia taitoja ja valmiuksia laskea eri ruokien hiilihydraattimäärät tai opetella yleisimpien ruokien hiilihydraattimäärät ulkoa. Tällä valmiudella ja osaamisella voidaan varmistaa oikea insuliinisuhde syötyyn ruoka-annokseen nähden.
Opinnäytetyön kirjallisen raportin teoriaosuudessa käsitellään diabetesta, diabeteksen liitännäissairauksia, diabeteksen ruokavaliosuosituksia, diabeetikon hiilihydraattioppia, diabeteksen omahoitoa, veganismia, vegaaniruokavalion terveysvaikutuksia, vegaaniruokavalion koostamista sekä koko väestön ruokavaliosuosituksia. Opas on tarkoitettu myös diabeteksen parissa toimivien ammattilaisten työkaluksi. Oppaasta kerättiin suullista palautetta diabeteshoitajilta, vegaaneilta sekä diabeetikoilta. Valtaosa palautteesta oli positiivista, ja sen perusteella voidaan tulkita, että kyseiselle oppaalle on tarvetta. Oppaasta voidaan jatkossa tehdä digitaalinen applikaatio, jotta se tavoittaisi laajemman joukon ihmisiä.
Hiilihydraattioppaan tavoitteena on olla informatiivinen, selkeä, helposti ymmärrettävä sekä luotettava. Vegaaniruokavaliota noudattavan diabeetikon hiilihydraattiopas on suunniteltu niin, että se houkuttelisi sekä motivoisi opinnäytetyön kohderyhmää joko tarkastelemaan omia taitoja ja valmiuksia laskea eri ruokien hiilihydraattimäärät tai opetella yleisimpien ruokien hiilihydraattimäärät ulkoa. Tällä valmiudella ja osaamisella voidaan varmistaa oikea insuliinisuhde syötyyn ruoka-annokseen nähden.
Opinnäytetyön kirjallisen raportin teoriaosuudessa käsitellään diabetesta, diabeteksen liitännäissairauksia, diabeteksen ruokavaliosuosituksia, diabeetikon hiilihydraattioppia, diabeteksen omahoitoa, veganismia, vegaaniruokavalion terveysvaikutuksia, vegaaniruokavalion koostamista sekä koko väestön ruokavaliosuosituksia. Opas on tarkoitettu myös diabeteksen parissa toimivien ammattilaisten työkaluksi. Oppaasta kerättiin suullista palautetta diabeteshoitajilta, vegaaneilta sekä diabeetikoilta. Valtaosa palautteesta oli positiivista, ja sen perusteella voidaan tulkita, että kyseiselle oppaalle on tarvetta. Oppaasta voidaan jatkossa tehdä digitaalinen applikaatio, jotta se tavoittaisi laajemman joukon ihmisiä.